sajam Foto: privatna arhiva
Društvo

Ukusi iz južnog Banata na 14. Sajmu etno hrane i pića

Izvor: 
013info Čet, 28/11/2019 - 08:58U zajedničkom nastupu na ovogodišnjem Sajmu etno hrane i pića", koji je održan u Beogradu od 23. do 26. novembra, na štandu Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga predstavilo se deset izlagača iz našeg okruga.

Svoje proizvode izložili su Udruženje „Kriška" za proizvodnju sira iz Vršca, Udruženje proizvođača lekovitog bilja i čajeva ”Bilje” iz Bavaništa, Udruženje žena „Dolovke" sa kolačima i pecivima i promovišući svoju manifestaciju „Štrudlijadu", kao i zanatska radnja „Jovovača" iz Kačareva sa nagrađivanim voćnim rakijama. Zapažen nastup je bio destilerije “Amanet” iz Pančeva koja proizvodi likere od kupine i ribizle, a od ove godine i viljamovke, kao i porodične vinarije Stanimirović iz Pančeva. Na štandu Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga je bilo i Udruženje žena “Etno kutak” iz Kačareva i Udruženje žena “Novoseljanke“ iz Banatskog novog sela. Proizvodnju meda u okviru poljoprivrednog gazdinstva je predstavio Dušan Đurica, iz Kovačice, zatim proizvode od bundeve poljoprivredno gazdinstvo Dejana Đukića pod nazivom „Lalino zlato“ i proizvode od čičoke i bamije Momčilo Ćalić iz Plandišta.

Izlagači sa štanda RPK Južnobanatskog upravnog okruga osvojili su i nagrade.

- U kategoriji proizvođača vina porodična vinarija Stanimirović je osvojila diplomu „Etno hranani piće – robna marka iz Srbije“ za beli bermet u kategoriji vina
- Specijalno priznanje sajma  je osvojilo Udruženje žena iz Banatskog novog sela – Boboacele, za domaći hleb sa komlovom u grupi proizvođača hleba, peciva i  kolača.
- Specijalno priznanje je uručeno Poljoprivrednom gazdinstvu Dejan Đukić iz Crepaje za namaz bundeve od šećera u grupi proizvoda pekmeza, džemova i marmelada
- Specijalno priznanje sajma je osvojila destilerija Amanet iz Pančeva za rakiju krušku u kategoriji jakih alkoholnih pića
Specijalno priznanje dobila je i Dobra farma iz Dobričeva kod Bele Crkve, za kozji zreli sir koja nije nastupila na štandu RPK, ali su iz našeg regiona.
 
Udruženje žena „Dolovke" osvojilo je prvo mesto za sitne kolače na izložbi torti, slalvskih kolača, hlebova, slanih i slatkih peciva, koje je u okviru sajma organizovalo Društvo srpskih domaćina. Na istoj reviji nagrade za slavski kolač, slatke i slane kolače dobile su i Boboacele, Udruženje žena iz Banatskog novog sela .

Region Južnog Banata se predstavio deseti jubilarni put u organizaciji PKS - Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat kao rezultat Sporazuma o saradnji. 

Na ovogodišnjem sajmu nastupilo je preko 360 izlagača iz Crne Gore, Grčke, Italije, Republike Srpske i Srbije, a predstavljeno je više od 2000 različitih proizvoda na štandovima učesnika  uz izuzetno dobru posetu sajma od strane posetilaca, ugostitelja i hotelijera. 

 
 MarketingNajnovije vesti