Brankova
Društvo

UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA: U Pančevu u štrajku 15 škola

Pančevo, Pon, 24/09/2018 - 15:22
Vladimir Đoković 

Širom Srbije ali i u Pančevu od danas se po školama štrajkuje. Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika u štrajk do kraj do kraja meseca u Pančevu je stupilo 15 škola.

- U 12 škola u Pančevu časovi traju 30 minuta i na trideset minuta se čuje zvono. U još tri škole časovi traju 30 minuta ali se zvoni na 45, izjavila je članica štrajkačkog odbora ovog prosvetnog sindikata Jasna Janković.

Na nivou čitave Srbije štajkački zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika je samo jedan – da prosvetari budu u svrstani u 9 platnu grupu u zakonu o platnim razredima koji je u procesu donošenja.

Kako je objasnila Vesna Bekić, predsednica sindikata škole “Branko Radičević” štrajkuje se jer su predlogom zakona o platnim razredima prosvetni radnici svrstani u 8 platni razred što im u perspektivi smanjuje mogućnost napredovanja i povećanja plate.

- Na taj način smo potcenjeni na zdravstvo, zaposlene u kulturi i drugim javnim službama koji imaju isti stepen obrazovanja. Tražimo da i mi budemo u devetoj grupi što bi u perspektivi stvorilo mogućnost napredovanjai povećanja plate, objašnjava Vesna Bekić.

Prema odluci o štrajku Unije prosvetnih radnika Srbije štrajk će potrajati do kraja meseca. 
MarketingNajnovije vesti