Udruženje novinara Srbije
Društvo

UNS: Nacionalni savet Rumuna da se ne meša u uređivanje "Libertatee"

Izvor: 
UNS Pet, 21/02/2020 - 19:27Udruženje novinara Srbije (UNS) je zabrinuto zbog ekspresne smene članova Upravnog odbora nedeljnika na rumunskom jeziku "Libertatea" od strane Nacionalnog saveta Rumuna bez obrazloženja i traži da Nacionalni savet ne utiče na nezavisnost uređivanja ovog lista.

Kolektiv Novinsko-izdavačke ustanove "Libertatea" protestovao je zato što je u nedelju, 16. februara na telefonskoj sednici Nacionalni savet Rumuna smenio predsednika i pet članova Upravnog odbora i imenovao novi, ne ostavljajući mogućnost podnošenja drugih predloga za članove novog Upravnog odbora osim onih koje je podneo predsednik tog saveta.

UNS-u je u Nacionalnom savetu Rumuna rečeno da je članovima Upravnog odbora "Libertatee" istekao mandat i da ovaj organ ne utiče na uređivačku politiku nedeljnika, već da upravlja poslovanjem ove izdavačke ustanove.

UNS podseća da Upravni odbor bira i razrešava direktora Novinsko-izdavačke ustanove "Libertatea", a na taj način posredno može da utiče na izbor urednika i uređivanje lista.

UNS podseća da se u Medijskoj strategiji traži da se uspostavi uređivačka nezavisnosti medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, a to znači, između ostalog, da se bez davanja saglasnosti od strane zaposlenih u redakciji ne mogu imenovati i razrešiti glavni i odgovorni urednici medija.
MarketingNajnovije vesti