Udruženje novinara Srbije
Društvo

UNS: Vlast u Pančevu da se otvori za novinare i medije

Izvor: 
UNS Uto, 16/06/2020 - 12:35Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zatvorenosti gradske vlasti u Pančevu za novinare i medije i podseća da su lokalne samouprave dužne da pravovremeno obaveštavaju javnost o svom radu i odgovaraju na novinarska pitanja kako bi građani bili tačno informisani o temama od javnog značaja.

Gradsko veće Pančeva u septembru prošle godine donelo je odluku o promeni poslovnika, čime je onemogućeno da novinari prisustvuju sednicama ovog tela. Promenjen je i Kodeks o javnosti rada i odnosima sa medijima u kojem je izbrisano da su predstavnici organa Grada Pančeva dužni da se odazovu zahtevima medija.

Urednici pančevačkih portala Panpress i 013info obavestili su UNS da je Gradsko veće, iako je obećalo da će raditi „transparentno“ i da će obaveštavati javnost i medije o svom radu na konferencijama, davanjem izjava, intervjua i objavljivanjem informacija na internetu, zatvoreno za medije.

Naveli su da od oktobra prošle godine ne dobijaju saopštenja i obaveštenja gradske vlasti, kao i da nisu dobili odgovore na brojna pitanja. Posebno su istakli da je tokom vanrednog stanja i epidemije bilo teško doći do informacija o broju obolelih, stanju u zdravstvenim ustanovama i drugim temama od javnog značaja.

UNS ponovo poziva gradsku vlast Pančeva da preispita odluku o zatvaranju sednica Gradskog veća za novinare.

UNS traži i da lokalna vlast blagovremeno odgovara na pitanja novinara koji rade u javnom interesu, jer uskraćivanjem informacija ugrožavaju rad novinara i onemogućavaju da građani Pančeva budu tačno i blagovremeno obavešteni o pitanjima od javnog značaja.
MarketingNajnovije vesti