Sumcokret
Društvo

Uskoro žetva suncokreta u Južnom Banatu: Ratare brine niska otkupna cena

Izvor: 
RTS (Goran Jovičić) Pet, 17/09/2021 - 17:05U Južnom Banatu lepo vreme poljoprivrednici koriste za žetvu suncokreta, ali još ima onih koji nisu ni započeli ovaj posao i priželjkuju da miholjsko leto još potraje. Prinosi su veći od očekivanih, ali brine ih najavljena niska otkupna cena.

Na 63.500 hektara u Južnom Banatu, što predstavlja petinu ukupnih setvenih površina na ovom području, još uvek se obavlja žetva suncokreta. Poljoprivrednici u opštini Kovin su zadovoljni prosečnim prinosom od 3,5 tone po hektaru, ali u Pančevu, oni koji su imali kasniju setvu, još uvek nisu ušli u svoje njive.

"Suncokret je osetio ovu sušu, konkretno ovde u Pančevu još nije završena žetva. Vratio sam se sad sa njive i video da je još zelen. Promene su velike, tako da moramo sačekati još dva tri dana. Sad samo da ne padne kiša. Onda će biti problema, jer ćemo morati da čekamo da se osuši, pa onda će opasti i kvalitet i prinos", kaže Nikola Pavlov, poljoprivrednik iz Pančeva.

Ratari ističu da je u prethodnih godinu dana poskupeo sav repromaterijal, zaštitna sredstva i rezervni delovi za poljoprivrednu mehanizaciju, ali i jestivo suncokretovo ulje i zato očekuju da će otkupljivači povećati trenutnu otkupnu cenu njihovog proizvoda.

"Mi očekujemo realnu cenu od 60 dinara plus PDV. Međutim, opet ima kalkulacija na tržištu i velike kompanije su izašle sa svojom cenom od 53 dinara plus PDV. Ako znamo da je prošle godine ulje bilo oko 110 dinara, a ove godine je oko 200 dinara i da je poskupelo skoro 100 odsto, onda bi naspram toga otkupna cena trebala da bude 70 dinara plus PDV", ističe Jovica Jakšić, predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Stručnjaci iz Instituta "Tamiš" u Pančevu apeluju na poljoprevrednike da vode računa o plodoredu, jer on pored vremenskih prilika i primene agrotehničkih mera utiče na prinose, pogotovu na suncokret koji na jednoj istoj njivi treba sejati na svakih pet godina.

 
MarketingNajnovije vesti