Foto: wikimedia.org
U 12 od 14 slučajeva ubistava žena u porodičnom nasilju

Utvrđene greške u radu nadležnih

Pančevo, Čet, 28/07/2016 - 15:50
Mirjana MarićZaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je u 14 slučajeva posle ubistava žena u porodičnom nasilju Zaštitnik građana sproveo postupke kontrole, i u čak 12 slučajeva utvrdio greške u radu nadležnih organa koje su prethodile ubistvima.

„To ne znači da je bilo ko sem ubice kriv za nečiju smrt, ali da tih propusta nije bilo, verovatnoća da se desi smrtni ishod bila bi manja", kazao je Janković na konferenciji u Beogradu posvećenoj ulozi i odgovornosti javne vlasti u slučajevima nasilja nad ženama.

Kako je naveo, utvrđeno je da u 12 od 14 slučajeva pre ubistava ili pojedini službenici koji su postupali nisu odgovorno obavljali svoj posao ili su greške pravili njihovi rukovodioci, ili država i lokalna samouprava nisu obezbedili propisane i nužne uslove za pravilan i kvalitetan rad nadležnih službi.

U 12 od 14 slučajeva nadležni organi su imali saznanje o nasilju nad ženama, ali nisu blagovremeno preduzeli mere propisane zakonom ili uopšte ništa nisu preduzeli", rekao je Janković i ocenio da je najveći institucionalni problem to što nadležni organi u konkretnim slučajevima ne primenjuju postojeće propise zakonito i efikasno i što za to nema odgovornosti.

Opširnije na sledećem linku.
MarketingNajnovije vesti