Društvo

Vazduh opasan po Pančevce

Pančevo, Pon, 12/12/2016 - 14:25
Vladimir Đoković


Pančevci su protekle nedelje disali „na škrge". Temperature su otišle u stabilan minus pa smo se davili u čađi koju sami proizvodimo.

Zavod za javno zdravlje Pančeva koji objavljuje podatke  24-oro časovnog monitoringa kvaliteta vazduha u bar dva dana prošle nedelje vazduh u Pančevu ocenio je kao opasan.

Granična vrednost od 50 i tolerantna od 75 najžešće su pregažene 9. decembra kada je prosečno dnevno gledano čađi u vazduhu bilo od 140 mikrograma po metru kubnom vazduha kod Vatrogasnog doma do rekordnog rezultata od 195 mikrograma koliko je izmereno na Novom Misi.

Vesna Petković Borovnica iz gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine potvrdila nam je da su čađ i čestice PM10 bile najveći problem.

- Na žalost naša iskustva pokazuju da je to uobičajeno za ovaj period godine. Zbog individualnih ložišta prekoračenja čađi su uobičajena za period od novembra do februara. U godišnjem izveštaju republičke agencije vazduh u Pančevu je treće kategorije upravo zbog prekoračenja vrednosti čađi i PM 10, podsetila je Vesna Petrović Borovnica. 

Od kategorije OPASAN teža ocena kvaliteta vazduha na sajtu Zavoda za javno zdravlje ne postoji. A kad je vazduh opasan postoji niz saveta:

Ljudi sa srčanim ili plućnim bolestima, stari i deca treba da ostanu u kućama i smanje fiizičku aktivnost na minimum. Svi ostali treba da izbegavaju bilo kakvu fizičku aktivnost na otvorenom. Ne preporučuje se otvaranje prozora i provetravanje zatvorenih prostorija.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti