Društvo

Vlada Srbije formiraće Koordinaciono telo za inkluziju Roma

Izvor: 
Tanjug Čet, 16/06/2016 - 10:20


Vlada Srbije formiraće Koordinaciono telo za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, najavila je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

„U prethodnom periodu uradili smo mnogo na integraciji pripadnika romske zajednice, ali nas čeka još dosta posla i zbog toga ćemo po formiranju nove vlade obrazovati Koordinaciono telo za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja“, rekla je Mihajlović posle sastanka sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović, koja je odlukom vlade imenovana da koordinira rad državnih institucija u vezi sa unapređenjem položaja Roma u Srbiji, istakla je da će u najskorijem periodu biti usvojen i Akcioni plan za sprovođenje Strategije koja pokriva period od 2016. do 2025. godine.

„Romi u Srbiji suočavaju se sa velikim problemima u oblasti zdravstva, obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja i Akcioni plan koji je u izradi obuhvatiće rešavanje ovih pitanja“, rekla je ona.

Potpredsednica vlade je istakla da je nedavno formirana regionalna kancelarija za Rome i da je značajno što je upravo Beograd postao regionalni centar za unapređenje položaja pripadnika romske nacionalne manjine.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Vitomir Mihajlović, zahvalio je potpredsednici vlade na zalaganju u rešavanju problema sa kojima se Romi suočavaju.

On je istakao potrebu uključivanja pripadnika romske zajednice u organe izvršne vlasti, kako bi što efikasnije doprineli rešavanju problema u oblastima kao što su obrazovanje, zdravlje i zapošljavanje.

Na sastanku je dogovoren i nastavak saradnje u oblasti međunarodnih projekata, koji su u skladu sa procesom pristupanja Srbije EU.
MarketingNajnovije vesti