Pop Milan Stefanović
Društvo

VLADIMIROVAC: Suspendovan seoski pop, narod skupio 900 potpisa da ga vrati

Pančevo, Sub, 20/08/2022 - 09:39
Aleksandar StojkovićVladimirovački sveštenik Milan Stefanović suspendovan je do Nove godine, a oduzeto mu je i zvanje protonamesnika. Meštani Vladimirovca se ne slažu sa ovakvom odlukom te su skupili skoro 900 potpisa kojima od patrijarha Porfirija traže da se otac Milan vrati na posao.

Sukob koji je iskorišćen kao povod za ovo je nastao 4. juna, kada je bila slava crkve u Vladimirovcu, Sveti Jovan Vladimir.

Vladika Nikanor je prema rečima Milana Stefanovića svoju posetu najavio dan ranije, u petak.

- Nisam imao vremena da pripremim sve za arhijerejsku liturgiju – kazao je za portal 013info Milan Stefanović - u selu nemamo pojce i čtece, a i vladiku smo uvek dostojno dočekivali. A ja za jedan dan to ne mogu da organizujem. Uvek je tu bio i fijaker, a dolazio je i folklor. I to sam mu rekao, priča nam Stefanović.

Reakcija na tekst

U zapisniku sa saslušanja u Vladičanskom dvoru piše slično. Samo što to Crkveni sud Srpske Pravoslavne Eparhije banatske tumači kao odbijanje posete Vladike Nikanora. I u zapisniku piše da je Stefanović rekao kako nema dovoljno vremena da pripremi posetu.

Episkop Nikanor je ipak došao i održao Arhijerejsku liturgiju i prerezao kolač na dan Svetog Jovana Vladimira. Nakon liturgije se kratko zadržao, kako se navodi u zapisniku, zbog nastalog problema nije želeo oda se zadrži na ručku koji su mu vladimirovčani spremili, već je otišao u restoran „Grand“ u Alibunaru, gde mu je VD Arhijerejski namesnik alibunarski jerej Dragan Vrhovac po službenoj dužnosti organizovao slavski ručak.

Stefanović nam kaže da je vladika Nikanor otišao uz reči „Narod će patiti i videti“.

Već u ponedeljak, 6. juna, episkop Nikanor je pozvao Stefanovića u Vladičanski dvor. Sastanak je zakazan za 7.30. Međutim, Milan Stefanović je taj razgovor napustio bez blagoslova vladike.

- Episkop Nikanor je na saslušanju rekao da ne voli lopove koji kradu crkvenu imovinu i sredstva, one koji ne znaju da služe službu i one koji su samovoljni i bahati. Spomenuo je i službenike koji su zaduženi za finansijske provere u crkvenim opštinama. Tada me je i drugi put nazvao lopovom. Episkop me je upitao i da li imam kompletnu finansijsku dokumentaciju oko izgradnje hrama u Vladimirovcu. Zbog takvog pitanja sam se našao poniženim i uvređenim jer, prema meni su upućene preteške reči – da sam lopov i nepošten. Tada sam napustio sastanak bez blagoslova, da ne bismo izazivali veće probleme i sukobe, objašnjava Stefanović.

Crkveni sud Eparhije banatske je 2. juna doneo rešenje po kom je Milan Stefanović suspendovan od 1. jula do 31. decembra. Rešenje je potpisao episkop Nikanor. Po drugoj tački ovog rešenja, episkop Nikanor je kaznio Stefanovića oduzimanjem zvanja protonamesnika i vratio ga u čin jereja.

Milan Stefanović za portal 013info objašnjava da svu dokumentaciju ima i da su sve transakcije išle preko banke, te da je crkva u Vladimirovcu izgrađena od temelja do krova novcem naroda. On je sveštenik u selu 23 godine. Vozi „keca“ i šali se kako nigde u Svetom pismu ne piše da pop mora da vozi „Audi“.

 Stefanović kaže da je i pre saslušanja po Alibunaru kružila priča da će biti raščinjen i da neće biti pop. Sukobe sa Nikanorom ima od 2006. godine.

- Sukob smo imali oko gradnje. Počeli smo da gradimo crkvu, pisao sam Ministarstvu vera tadašnjem, oni su mi dali novac, on mi je zabranio da pišem bilo kome. Sve što dođe od para, mora da ide u Vršac, a da ja tek onda pišem molbu, da platim taksu. Neke pare su tek nakon intervencije dolazile do nas, objašnjava Stefanović.

Vladimirovčani su se organizovali i poslali Patrijaršiji molbu da se Milan Stefanović vrati na posao. Početkom avgusta, ta molba je sa 600 potpisa poslana u Beograd. Danas, ispod te molbe je potpisano skoro 900 vernika.

Odgovora još uvek nema.

- On je dobar sveštenik i čovek na svom mestu. Mnogo  puta je sveštenodejstvovao džabe. Što se tiče hrama, on je sve uradio. I pre njega su stizale donacije, ali se sa crkvom ništa dešavalo nije. Teko od njegovog dolaska novac je nalazio put do nje. On je izgradio crkvu u Vladimirovcu, rekao nam je Vladimirovčanin Veljko Krkobabić.

Kako nam je rekao Stefanović, od njegove suspenzije, 1. jula, crkva u Vladimirovcu je bila zatvorena. Danas je prvi put u njoj služio jerej Vrhovac, Arhijerejski namesnik iz Alibunara.

Podestimo da je Viši sud u Pančevu doneo presudu svojevremeno utvrdio da je episkop Nikanor mobingovao potčinjenog sveštenika, ali je ta presuda nagodbom ukinuta.

Više tužilaštv u Pančevu trenutno postupa po krivičnoj prijavi zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija protiv Nikanora, a zbog govora koji je održao pred vernicima u kom je kleo organizatore Europrajda.

 

 
MarketingNajnovije vesti