Danas je Dan voda

Vodu štedeti i čuvati za budućnost

Izvor: 
Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine Uto, 22/03/2016 - 09:28U svetu se danas obeležava Dan voda, a tim povodom Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine poručuje da se voda mora štedeti i čuvati, jer je to jedan od kapitalnih resursa.

Svetski dan voda, 22.mart obeležava se od 1992. odlukom UN, a sa željom da se podseti na važnost zaštite voda, ali i nedostatak pijaće vode u mnogim zemljama sveta.

Voda je dobro od opšteg interesa. Bogastvo svake zemlje. Vlasništvo svih građana koje služi za zadovoljavanje opštih i pojedinačnih potreba.

Voda pokriva 71% zemljine površine, ali je samo 2,5 % svih vodnih resursa pijaća voda.

Raspoložive količine pijaće vode se konstantno smanjuju zbog porasta potrošnje, zbog različitih zagađenja, ali i lošeg gazdovanja.

Procene su da već sada skoro milijardu ljudi na svetu nema pristup čistoj pijaćoj vodi. Procene su i da će u narednoj deceniji potrošnja vode rasti i da će 2025. potrošnja biti povećana za 58% u odnosu na sadašnju.

Zato čista pijaća voda se smatra kapitalnim resursom svake zemlje.

Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode za zadovoljavanje sopstvenih potreba, ali samo ukoliko je racionalno koristi.

Dalji razvoj javnog sistema vodosnadbevanja koji će za naše građane značiti siguran pristup kvalitetnoj i zdravstveno bezbednoj vodi za piće jedan je od prioritetnih vodoprivrednih ciljeva Srbije.

Od izuzetne važnosti je racionalno korišćenje vodnih resursa, kao zaštita od različitih izvora zagađenja voda i vodotokova.

Zato  naša poruka i danas treba da bude jasna. Vodu moramo da štedimo i da čivamo. Svakog dana, na svakom mestu i u svakoj prilici, poručuju iz Ministarstva.

Ono što nama danas izgleda malo i nebitno nekom drugom u budućnosti će značiti mnogo. Ključ je kako rukujemo vodom i to je problem, koji treba da nam bude prioritet.
MarketingNajnovije vesti