Završeni su „21. Žetelački dani”

Vojlovica čuva tradiciju (FOTO)

Pančevo, Ned, 26/07/2015 - 09:45
Aleksandar StojkovićTradicionalni „Žetelački dani“, održani su po 21. put u Vojlovici,  od 22. do 25. jula. Ovom manifestacijom, Vojlovčani obeležavaju završetak žetve pšenice.

U četvorodnevnom programu, posetioci su imali prilike da slušaju  predavanja o poljoprivredi u velikoj sali Spomen doma, prisustvuju promociji knjige „Vojlovica – kulturna tradicija Slovaka u Banatu“, koja kroz mnoštvo fotografija i tekstova opisuje život i običaje Slovaka u Vojlovici. Građa za ovu knjigu prikupljana je deset godina.  Promocija je održana u dvorštu SKPD „Đetvan“.

imgl5555.jpg

Petak je bio rezervisan za izložbe. U parku, između dve crkve,  izloženi su bili ručni radovi, proizvodi od žita, kolači. Nisu izlagali samo Vojlovčani, odličnu pitu, koje su napravile žene iz udruženja „Ilinden“ probao sam i sam. 

imgl5561.jpg

imgl5575.jpg

U subotu se na stadionu „Mladosti“ održao fudbalski turnir.  U kategoriji fudbalera rođenih 2001. i 2002. godine pobedila je ekipa vojlovačke „Mladosti“, dok je u konkurenciji mladih fudbalera  rođenih 2006. i 2007. godine pobedila ekipa Fudbalskog kluba „Borac“ iz Starčeva.

imgl5667.jpg

 

Nekada su “Žetelački dani” počinjali kosidbenim danom. Ovog puta je kosidbeni dan ostavljen za kraj. Svake godine Vojlovčani ostave malo pšenice na jednoj parceli, koju tada pokose na tradicionalan način. Posetioci su imali prilike da vide kako se otkiva i oštri kosa, kako se kosom kosi žito, kako se prikuplja i vezuje u snopove. Svi kosci su obučeni u narodne nošnje.

imgl5714.jpg

imgl5753.jpg

imgl5965.jpg

imgl5849.jpg

imgl6067.jpg

Kada prisustvujete kosidbenom danu, dobijate utisak da ste se vratili mnogo godina unazad.

imgl6101.jpg

Kada su pokosili žito, kosci su krenuli u povorku kroz Vojlovicu. Na kratko su stali ispred prostorija KUD “Tamaši Aron”, provozali se korz par vojlovačkih ulica i razišli se.

Trebalo je spremiti se za “Žetelački bal” koji se održavao uveče.

imgl6147.jpgMarketingNajnovije vesti