Društvo

Vojne vežbe u Pančevu i na Tisi sa Mađarima i Amerikancima

Izvor: 
013info Pon, 20/09/2021 - 20:29Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Vojske Srbije započeli danas dve međunarodne vežbe, „Gvozdeni mačak 2021“ i „Komšije 21“.

Taktičku vežbu „Gvozdeni mačak 2021“ pripadnici Rečne flotile realizuju zajedno sa Prvim pukom za razminiranje Mađarske vojske, na poligonu Vojske Srbije na Tisi, kod Titela.

Cilj vežbe je razmena iskustava u primeni taktika, tehnika i procedura u zaštiti rečnog saobraćaja i unapređenje saradnje sa vojskom Mađarske kroz zajednička uvežbavanja i realizaciju vežbe rečnih jedinica.

Tokom petodnevnih vežbovnih aktivnosti, uvežbavaće se borbene radnje i postupci rečnih jedinica u zaštiti rečnog saobraćaja, uz izvršenje bojevih gađanja po ciljevima na vodi. Ove godine poseban naglasak je na razvijanju sposobnosti zajedničke komande za planiranje, pripremu i izvođenje multinacionalnih vežbi.

Međunarodna taktička vežba „Komšije 21“ održava se u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu, a zajedno sa pripadnicima naše vojske realizuju je pripadnici Mađarske vojske i Nacionalne garde Ohaja.

Cilj ove vežbe, koja se održava do 24. septembra, jeste da se ljudstvo taktički i tehnički obuči za primenu procedura u toku izvođenja multinacionalnih operacija, uz jačanje međusobnog poverenja i razmenu iskustava u međunarodnom okruženju.
MarketingNajnovije vesti