pismo Foto: pxhere
Društvo

VOZAČ PANČEVAČKOG ATP-a PISAO VUČIĆU: Dve trećine radnika prepušteno je ulici i obespravljeno

Pančevo, Pon, 29/06/2020 - 20:37
Vladimir ĐokovićVozač u ATP-u Zoran Vilimanović pisao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da bi ga obavestio u kakvoj je situaciji 2/3 radnika doskorašnjeg gradskog prevoznika – javnog preduzeća, i zatražio pomoć u ostvarivanju zakonskih prava. 

„Obraćam Vam se u ime 180 radnika JKP ATP Pančevo i naših porodica sa molbom da nam pomognete da ostvarimo svoja zakonom zagarantovana prava“, naveo je on.

Obavestio je Vučića, prvo imejlom polovinom prošle nedelje a onda i pismom, da je osnivač ATP-a grad  Pančevo, preko tendera za javno privatno partnerstvo posao koji je do 15. Juna radio ATP preuzelo je preduzeće „Pantrasport“.

A ATP je otišao u likvidaciju, ističe Vilimanović koji je vozač u tom preduzeću 9 godina i nije prešao u Pantransport jer mu nisu odgovarali uslovi koje je novi prevoznik ponudio.

„Od 274 radnika JKP ATP Pančevo zaposlenih ugovorom na neodređeno vreme, 88 radnika je zaposleno u novoosnovanom preduzeću, a ostali su kao tehnološki višak ostali bez posla.  Do 15. Juna trebale su biti isplaćene otpremnine radnicima koji su postali tehnološki višak, kao i sve zarade ostvarene radom do tog datuma. na poslovima koje su radnici obavljali u JKP ATP Pančevo. Takođe je trebalo potpisati raskide ugovora o radu, izdati radnicima potvrde o tehnološkim viškovima kako bi mogli da se prijave Službi za zapošljavanje i dalje ostvaruju svoja prava. Ništa od toga nije urađeno“, naveo je Vilimanović u pismu Vučiću.

Kako dodaje svi radnici su se do navedenog datuma uredno razdužili prema JKP ATP Pančevo i trenutno je više od 2/3 radnika usled neispunjavnja zakonskih obaveza osnivača, opšitinske vlasti, obespravljano, prepušteno ulici i stavljno na čekanje do daljnjeg.

„Nije još uvek isplaćena zarada za maj mesec, niti za odrađenih 15 dana juna meseca, koliko je preduzeće radilo. Od direktora preduzeća, gospodina Bojana Bojanića, naši sindikalni predstavnici su dobili obaveštenje da je račun preduzeća u blokadi i da se zarade ne mogu isplaćivati. Na razgovorima koi su vođeni 15.06.2020. godine sa predstavnicima osnivača, odnosno gradskih vlasti, gospodinom Sašom Pavlovim, gradonačelnikom, i gospodinom Tigranom Kišom, predsednikom Skupštine opštine Pančeva, dobili smo informaciju da isplate otpremnina i zarada, kao i potpisi raskida ugovora, i dobijanja potvrda o tehnološkim viškovima, moraju biti prolongirani. Tada nam je objašnjeno da osnivač ima novca za isplatu, ali da usled predstojećih izbora mora da se sačeka ponovno formirnje gradske vlasti i svih njenih organa“, taksativno navodi Vilimanović.

On napominje da je novembra 2019. godine u preduzeću sprovedena anketa obaveštajnog karaktera, te da se tada oko 90% zaposlenih izjasnilo da želi raskid ugovora o radu sa JKP ATP Pančevo i isplatu otpremnina i ostvarenih zarada.

„Obzirom na sve navedeno 180 radnika JKP ATP Pančevo je sada zabrinuto, uplašeno i frustrirano. Mi i naše porodice se osećamo iznevereno i obespravljeno, jer smo ne našom krivicom ostali bez posla, a pritom nam se ne isplaćuju otpremnine, zaostale zarade i onemogućuje se do daljnjeg ostvarivanje naših prava. Nakon svega navedenog, gospodine Predsedniče, obraćam Vam se za pomoć“, napisao je Vilimanović u svoje i ime kolega i koleginica.

On je Vučića zamolio da svojim autoritetom pomogne da u što kraćem roku radnici ostvare svoja prava koja su im zakonom propisana.
MarketingNajnovije vesti