Vršac iz vaazduha Foto: Joe Roe (wikimedia)
Društvo

Vršac na pragu rešenja otpadnih voda

Izvor: 
RTV Čet, 13/05/2021 - 14:55Jedan od osnovnih uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju je rešavanje problema iz oblasti zaštite životne sredine. Poslednjih godina Srbija je višestruko povećala ulaganja u ekološke projekte. Među njima mnogo je projekata izgradnje novih ili rekonstrukcije starih prečistača otpadnih voda. Takav projekat privodi se kraju i u Vršcu. Za RNS, u prilogu Ivana Nožinića

Zajedničlkim ulaganjem grada Vršca i JKP "Drugi oktobar" od više od 5 miliona evra, u toku je rekonstukcija prečistača otpadnih voda iz 1984 godine.

Po okončanju radova koje se očekuje u junu, ovaj u Vršcu će postati jedan od najmodernijih prečistača u Srbiji. Realizacijom projekta biće ispunjeni svi ekološki standardi koje propisuje EU. Radove je obišla i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Na prečistaču se vrše kako mehaničko tako i hemijsko i biološko prečišćavanje tj. prerada vode i na taj način se dobija bolji kvalitet vode koja se ovde sabrana, iz celog grada, odvodi odvodnim ritskim kanalima do krajnjeg recipijenta a to je kanal DTD.

U postojeći prečistač, do 2018 godine nije uložen ni dinar. Direktor JKP Drugi oktobar Jovan Knežević kaže da se tada krenulo u rekonstrukciju i dogradnju prečišćivača te će sada voda koja se dobije ispunjavati sve standarde koje nalaže zakonska regulativa da bi se ispustila u kanalsku mrežu.

"Preostaje da se postrojenje završi sa linijom mulja na taj način što će se on dalje preraditi i kao praškasta materija odložiti na deponiju ili će poslužiti u neke druge svrhe" rekao je direktor Knežević.

To znači da će za manje od mesec dana Vršac biti jedan od najuspešnijih gradova u zemlji kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Ohrabruje podatak da se ubrzanim tempom ulaže, kako iz domaćih tako i stranih sredstava, u rešavanje problema sa otpadnim vodama i u ostalim krajevima Srbije.
MarketingNajnovije vesti