Društvo

Za adaptaciju i renoviranje stana biće potrebna građevinska dozvola

Izvor: 
Blic Sub, 30/01/2016 - 10:06Po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada koji je po hitnom postupku ušao u skupštinsku proceduru, za adaptaciju stana potrebno je obezbediti građevinsku dozvolu, a radove prijaviti upravniku zgrade. U suprotnom, čeka vas obustava radova ili kazna do 50.000 dinara. Za radove poput krečenja ili menjanja pločica nije potrebno obezbediti dozvoli, ali za adaptacije i sanacije koje uključuju rušenje zidova ili pregrađivanje potrebna je „mala građevinska dozvola" koja zahteva nekoliko dokumenata i košta najmanje 50 evra.

Za radove u stanu ili na spoljnim delovima zgrade, vlasnik je dužan da obavesti upravnika zgrade ili profesionalnog upravnika ukoliko ga zgrada ima. Dozvola i odobrenje radova je obavezno, a ako radite nelegalno, pored komšije, može vas prijaviti i upravnik što nosi i posledice -  na teren izlazi građevinska inspekcija. Ona može da traži obustavu radova, zahteva nabavku dozvole ili vraćanje u prvobitno stanje. Postoji i mogućnost novčane kazne.

Ukoliko vam komšija prilikom sanacije ošteti stan, dužan je i da vam nadoknadi štetu. Ako, prilikkom adaptacije stana, komšija ošteti zajedničku cev u obavezi je da popravi kvar, ali i da svim stanarima nadonadi eventulnu štetu nastalu ovim kvarom.

 MarketingNajnovije vesti