Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Društvo

Zajednički timovi policije i vojske za zaštitu od ilegalnog ulaska migranata

Izvor: 
Tanjug Sub, 16/07/2016 - 11:18Beogad, 16 jul - Vlada Srbije formiraće zajedničke timove policije i Vojske Srbije koji će zaštiti granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti odlučeno da se na osnovu Zakona o odbrani formiraju zajedničke snage policije i vojske i da je za to potrebna saglasnost predsednika Srbije Tomislava NIkolića, koju je on i usmeno dao.

Vučić je za sutra u 21 sat najavio sednicu Vlade Srbije, posle koje će taj predlog Biroa za koordinaciju službi bezbednosti postati izvršan.

Vučić je rekao da je migrantska kriza za Srbiju najteža, da je od jutros u sedam sati na teritoriji Srbije registrovano 2.699 lica, od toga preko 85 odsto iz Avganistana i Pakistana i veoma mali broj lica iz Sirije.

"Imamo situaciju u kojoj lica iz Avganistana i Pakistana nemaju nijednu šansu da budu primljeni u EU, a preko naše teritorije su došli do granica EU. Srbija je primorana da zaštiti svoje nacionalne i državne interese i u skladu sa tim mi smo danas jednoglasno, ali i u saradnji sa predsednikom Nikolićem, sa kojim smo imali konferencijski razgovor, doneli predlog, i sa njim ćemo za nekoliko minuta izaći pred predsednika", rekao je Vučić.

Kaže da je država danima razmišljala šta je to što Srbija može da učini, imajući u vidu složenu bezbednosnu situaciju u okruženju, ali i situaciju koja se nameće zbog ponašanja komšija prema migrantima. 

"Znate da je Srbija od početka krize vodila veoma odgovornu i ozbiljnu politiku, koja je pokazala punu solidarnost i humano lice Srbije, jedna smo od retkih zemalja koja ni jednog trenutka nije pokušavala da podiže ograde. Srbija to neće činiti ni ubuduće", poručio je Vučić. 

Vučić je objasnio da će zajednički timovi vojske i policije služiti za zaštitu granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, kao i zaštite od ilegalnog i kriminalnog ponašanja srpskih i tuđih krijumčara ljudima.

"Oni će biti najstrože kažnjavani. Naši tužioci i sudovi preduzimaće sve zakonom propisane mere da se kriminal zaustavi i da jasno svima pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Avganistance i Pakistance koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da ih primi", rekao je Vučić.

Premijer je objasnio da će te mere biti sprovođene bez upotrebe sile, bez podizanja zidova i ograda.

"Ali bićemo veoma oštri prema građanima Srbije koji misle da kriminalom mogu da steknu veliku protivpravnu korist čineći najlošije stvari protiv svoje države i naroda", rekao je Vučić.

On je podvukao da neće biti kretanja bez dokumenata i da to svi koji ulaze u Srbiju moraju da znaju.

"Imaćemo dobar odnos, pružaćemo pomoć i podršku, hranićemo ih, davaćemo piće i nećemo ličiti na one koji su se prema njima od početka loše odnosili", rekao je Vučić.
MarketingNajnovije vesti