Kupanje u tamišu
Društvo

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO: Voda u Ponjavici nije za kupanje, a pročitajte i kako je na ostalim rekama i jezerima u okolini

Pančevo, Sre, 25/07/2018 - 08:47
Aleksandar StojkovićKupališta naa reci Tamiš, u Pančevu, Jabuci i Glogonju, na Dunavu kod Bele Stene i kod Ivanova mogu se koristiti za kupanje, kao i jezero u Kačarevu dok se kupališta na Ponjavici, kod Omoljice i Banatskog Brestovca ne mogu koristiti za kupanje, kaže se u izveštaju o kvalitetu površinskih voda Zavoda za javno zdravlje Pančeva od 24. jula.

Ovom kontrolom kvaliteta, kontrolisani su nivoi fekalne koliformne bakterije, ukupne koliformne bakterije, crevne enterokoke i broj aerobnih heterotrofa, a definisan obim fizičko-hemijskih analiza je: pH, suspendovane materije, rastvoreni kiseonik, zasićenost kiseonikom, BPK5, HPK, nitrati, nitriti, amonijum jon, hloridi, određivanje ukupnog ostatka posle isparenja na 105 stepeniC,(ukupna mineralizacija), elektroprovodljivost na 20 stepeni C, gvožđe, cink, olovo, kadmijum, živa i nikl.

Voda u Tamišu kod Pančeva je II klase i ima dobar ekološki status U istu kategoriju spada i tamiška voda u Glogonju. Voda na tamišu u Jabuci je IV klase. što se vodi kao „slab ekološki status". Kako je u izveštaju navedeno, ono što je problem na ovom kupalištu je količina rastvorenog kiseonika, ali po mišljenju doktora medicone - specijaliste higijene, ne može uticati na zdravlje ljudi.

Voda u kačarevačkom jezeru je II klase i ima dobar ekološki status.

Dunav kod Ivanova spada u V klasuu, ali mišljenje doktora je, da paramater koji je povišen, a to je pH vrednost, ne može da utiče na zdravlje ljudi.

Dunav je kod Bele Stene III klase i ima umeren ekološki status.

Voda u Ponjavici kod Omoljce i Brestovca spada u V klasu i ne može se koristiti za kupanje i rekreaciju.

 

 

 

 
MarketingNajnovije vesti