ambulanta
Društvo

Završena rekonstrukcija ambulante u Kačarevu

Pančevo, Čet, 28/01/2016 - 15:20
Mirjana MarićKAČAREVO - U četvrtak, 28. januara svečano je otvorena ambulanta u Kačarevu, na čijoj su rekonstrukciji radovi trajali od oktobra prošle godine. Zamenjena je kompletna spoljna stolarija, izmenjena vodovodna inastalicija, urađeni molersko-farbarski radovi, i zamenjen kotao za grejanje. Za ovu investiciju izdvojeno je 12 miliona dinara. Prema rečima gradonačelnika Saše Pavlova, intezivni radovi na uređivanju Domova zdravlja predstavljaju ostvaranje strateškog cilja, a to je da ambulante u naseljenim mestima budu dostojne vremena u kojem živimo.

Gradonačelnik Saša Pavlov je ovom prikom izjavio:

„Ovo je jedna od najstarijih ambulanta, pored ambulante u Dolovu, koje su funkcionalne od 1970 godine. Na rekonstrukciji ambulante u Kačarevu preduzeti su ozbiljni radovi, nije samo površinski sređena. Menjane su instalacije, pre svega vodovodne instalacije i kotao što je od velikog značaja i za kasnije materijalne troškove vezane za samo funkcionisanje ambulante. Ugradnjom novog kotla ambulanta je postala energetski efikasnija, što je praćeno i ostalim spoljnim radovima - zamenom stolarije, ali i podova instalacija. Ovde je najviše učestvovao Grad Pančevo sa svojim investicijama, ali i samo građanstvo i Skupština Mesne zajednice, zajedno sa školom koji su bili vrlo aktivni u sprovođenju neophodnih aktivnosti. Kačarevci će imati mnogo bolje uslove, da ostvaruju svoja prava iz oblasti primarne zaštite. Ja svima želim dobro zdravlje, i da ne koriste toliko često usluge Doma zdravlja, ali ko bude morao da ih koristi u svakom slučaju će mu sada biti mnogo prijatnije, i obavljaće se u mnogo boljim uslovima”, rekao Saša Pavlov i dodao:

„Nama je ostalo da izvršimo sitne radove na još jedno dve-tri ambulante i samim tim ćemo ostvariti neki strateški cilj, a to je pre svega da ambulante u naseljenim mestima, budu dostojne vremena u kojem živimo, a samim tim i u pružanje usluga u njima.“

Direktor Doma zdravlja, dr Slobodan Ovuka potvrdio je da je od oktobra u urađena kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža i zamenjena stolarija, urađeni molersko-farbarski radovi i radovi na prilazu objektu. „Drago mi je što su radovi gotovi, jer smo još u 2013. godini u kreiranju budžeta pokušavali da ovu ambulantu dovedemo u sadašnje stanje, kako bi ljudi imali normalne uslove za lečenje, kao i osoblje normalne uslove za rad u ovoj ambulanti. Međutim, zbog određenih okolnosti nismo uspeli do 2015. da dobijemo tu bitku. U kreiranju plana budžeta za 2015. godinu smo dobili sredstva i radovi su počeli u oktobru, na naše zadovoljstvo, a pre svega zadovoljtsvo stanovnika Kačareva, kako bi se obezbedili normalni uslovi kakvi priliče 21. veku, za rad u zdravstvenim ustanovama.“

Rekonstrukcija je trajala 4 meseca, a vrednost investicije je 12 miliona dinara, rekla je Maja Vitman, direktorka Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva.

„Uvođenjem izvođača radova nismo znači šta ćemo zateći, jer od samog podizanja ovog objekta, praktično 40 godina ništa nije ulagano u ambulantu. Nismo imali ni prateću tehničku dokumentaciju, na koju smo mogli da se oslonimo. U toku samih izvođenja radova došli smo do zaključka da hidroizloacija nije urađena u ovom objektu, pa su radovi morali da se prolongiraju, odnosno produže kako bismo zamenili postojeću podnu podlogu. Ono što je od radova sprovedeno odnosi se na kompletnu zamenu drvene spoljne stolarije, novom PVC aluminijskum stolarijom. Postavljeni su komarnici i venecijaner zavese. Takođe su sprovedeni termo mašinski radovi, koji se odnose na celokupnu zamenu dotrajalih grejnih tela i ventilatora. Takođe bih pomenula da su urađeni kompletni vodo-polagački radovi. Urađena je vodovodna instalacija i kanalizacija. Kompletno su urađeni sanitarni čvorovi, molerko farbarski radovi, koji se odnose na zidove i plafon, zatim farbanje ostale unutrašnje stolarije. Sanitarni čvorovi su dobili kompletno nova vrata. Sve ukupno ovo je jedan daleko kvalitetniji nivo zdravstvene zaštite, koji će moći da se sprovodi i u narednom periodu.“

Za vreme rekonstrukcije ambulante, Mesna zajednica Kačarevo je ustupila kompletno sve prostorije ambulanti, tako da se, prema rečima predsednika Mesne zajednice Branka Bokuna, uopšte nije osetio pad zdravstvenih usluga u Kačarevu. „Danas je veliki dan za Kačarevce jer smo posle nekoliko meseci ponovo ušli u prostorije ambulante koja je renovirana po svim standradima. Kačarevci će osetiti boljitak i kvalitet zdravstvenih usluga. Mesna zajednica je zahvalna Direkciji i Domu zdravlja što su prepoznali potrebu da se ambulanta u Kačarevu rekonstruiše“, rekao je Branko Bokun.

Ambulanta u Kačarevu pruža kompletnu zdravstvenu zaštitu odraslih pacijenata i dece, sa četiri zaposlena lekara i 10 medicinskih sestara pokriva potrebe preko 6000 pacijenata, koliko se kartona nalazi u ovoj zdravstvenoj stanici. Dr Valerija Rajković je ovom prilikom zahvalila svima koji su omogućili da se ambulanta rekonstruiše i pozvala sve sve Kačarevce da dođu i jave se svojim izabranim lekarima, kako bi obavili sve preventivne preglede.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti