Tribina udurženja ROZA i ŽMIG

Žene iz straha ne prijavljuju diskriminaciju

Pančevo, Uto, 19/04/2016 - 13:23
Ivana Predić


Udruženje za radna prava žena iz Zrenjanina – ROZA, uz lokalnu podršku organizacije ŽMIG Ženska mirovna grupa - Pančevo organizovalo je u ponedeljak, 18. aprila tribinu na temu „Ekonomska i radna diskriminacija žena“. Skupu priređenom u Malom klubu Doma omladine Pančevo prisustvovalo je svega šestoro ljudi, što pokazuje je koliko su građani Pančeva i meštani okolnih naseljenih mesta zainteresovani za temu koja se tiče velikog broja žena.

Prema rečima Marijane Jović, iz ŽMIG-a poziv je između ostalih upućen ženama iz seoskih aktiva, ali i pojedinim predstavnicama Gradske uprave Pančevo.

Na tribini je prikazan dokumentarni film pod nazivom „Obrani berači”, a nakon toga razgovaralo se o diskriminaciji i mobingu na radnom mestu.  

Vesna Đorđević i Milica Lupšar, koordinatorke udruženja ROZA, rekle su da su žene vrlo često ekonomski i radno diskriminisane, da su manje plaćene, da dugo rade, i da su žrtve raznih vidova maltertiranja i mobinga na radnom mestu. Međutim, vrlo retko se odvažuju da prijave poslodavce iz straha od gubitka posla.

„Nijedna od žena koje su nam se obraćale nisu želele da se predstave i da javno kažu kakav problem imaju. Najviše nam se javljaju sugrađanke koje rade u pekarama, prodavnicama, i u firmama čiji su vlasnici stranci“, objasnila je Vesna Đorđević.

Kako bi se javnost upoznala sa problemima žena koje rade sezonske poslove, Milica Lupšar je u saradnji sa koleginicima napravila dokumentarni film u kojem žene svedoče o tome kako su poslodavci postupali sa njima.

„One nemaju pravo na osiguranje, rade preko omladinskih zadruga, čak i one od 70 godina, imaju minimalne dnevnice. Do skoro sat im je bio plaćen 90 dinara što je ispod zakonskog minimuma. Međutim,mnoge žene su spremne da rade i za manju dnevnicu, jer im od tog posla zavisi egzistencija“, navodi Milica Lupšar.

O diskriminaciji žena na radnom mestu, prema rečima Marijane Jović, u našem gradu ne priča se javno, ali ona svakako postoji, te da je zbog toga i organiozovana ova tribina. Naša sagovornica je navela da trenutno ne postoji sistemski odgovor na tu vrstu diskriminacije, i da se žene moraju udruživati kako bi se osnažile i borile za svoja prava.

I . Predić
MarketingNajnovije vesti