Foto: printscreen
Društvo

Župnik crkve Svetog Karla Boromejskog u Pančevu: Osećajmo da smo stvarno bogati, jer imamo sve

Izvor: 
RTS Pet, 24/12/2021 - 10:08Župnik crkve Svetog Karla Boromejskog u Pančevu Laslo Đuriš kaže za RTS da je za Badnji dan najvažnije da se ljudi pripreme za sutrašnji praznik. Božić se slavi zato što je Bog otac poslao svog sina Isusa na zemlju i to je vid Božića, jer nas je toliko voleo. Moja poruka je osećajmo da smo stvarno bogati, jer imamo sve, imamo Boga, poručuje župnik.

Župnik Laslo Đuriš ističe da je danas za Badnji dan najvažnije da se vernici pripreme za Božić.

"To ima jednu domaću varijantu, kod kuće i uvek je kod nas bilo jako važno da se ode na ponoćnu misu", naveo je Đuriš.

Ističe da je ranije ta misa bila tačno u ponoć, ali da je sada malo ranije. U Pančevu će misa početi u 20 sati.

"U mom detinjstvu smo za Badnji dan čim se spusti mrak išli kao deca čoporativno da pevamo božićne pesme kod rođaka i poznanika i onda smo bili nagrađeni jabukom, orasima ili malo novcem", rekao je župnik.

Dodao je da kada bi stigli kući čekali bi ih božićni darovi. Navodi i da je večera za Badnje veče svakako posna.

Kaže ddra je njegova majka iz Rumunije i da je tamo važio običaj da žene za Božić i Uskrs ne kuvaju.

"Napravile bi sarmu ranije i taj dan i domaćica je slavila. Ništa velika trpeza, najskromnije sarma i svakako posle kolači", rekao je Đuriš.

Ima i poruku za sve vernike pred predstojeće praznike. 

"Jedan biskup episkop je rekao da mi hrišćani često izgledamo kao čovek koji sedi na jednom brdu od zlata ili gomili zlata i prosi. Imamo sve, a ipak se ponašamo kao da smo toliko siromašni. Bog nam je dao sve, ovu divnu zemlju, 7,5 milijardi braće i sestara samo ih možda uvek tako ne osećamo, a bilo bi dobro da je tako", rekao je Đuriš.

"Dao nam je svete tajne, sve nam je dao, a što je najvažnije dao je samog sebe. I Božić se slavi zato što je Bog otac poslao svoga sina Isusa na zemlju i to je vid Božića, jer nas je toliko voleo. Moja poruka je osećajmo da smo stvarno bogati, jer imamo sve, imamo Boga", poručio je župnik Đuriš.
MarketingNajnovije vesti