Zgrada suda u Pančevu
Ekologija

Higia zbog tri privredna prestupa pred Privrednom sudu u Pančevu?

Izvor: 
013info Pon, 24/01/2022 - 11:13


Osnovno javno tužilaštvo Pančevo je Privrednom sudu u Pančevu podneo optužni predlog protiv preduzeća „HIGIA“ DOO  Pančevo i direktora M.M. zbog tri privredna prestupa iz Zakona o upravljanju otpadom.

U vanrednom inspekcijskom nadzoru koji je inspektor za zaštitu životne sredine Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine izvršio 16. i 17. avgusta prošle godine u skladištu otpada u Sremskoj Mitrovici, koji je u vlasništvu preduzeća, pronađene su nezakonitosti.

Tim povodom Tužilaštvo je podnelo optužni predlog i predložilo da se pored kazne, izrekne i zaštitna mera zabrana obavljanja privrednom delatnošću, odnosno zabrana vršenja određene dužnosti.

Inspekor za zaštitu životne sredine reagovao je povodom žalbi građana da se u skladištu otpada Higije u Sremskoj Mitrovici često oseti jak miris i sumnje da se u tom skladištu vrši pretakanje otpada.

Podsetimo, početkom godine Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i ekologiju oduzeo je pančevačkoj firmi dozvolu za skladištenje opasnog i neopasnog otpada na lokaciji u Sremskoj Mitrovici, zbog neopostupanja u skladu sa zakonom i propisima u oblasti upravljanja otpadom. 

Higiji je zabranjen dalji prijem i skladištenja otpada na toj lokaciji, a ta firma je obavezana da primeni obavezne mere zaštite životne sredine, zdravlja ljudi i materijalnih dobara po prestanku rada. 

Higija je na ovom prostoru imala dozvolu za prijem širokog spektra otpada, za godišnje količine od 2,5 hiljada tona neopasnog otpada, s tim što maksimalni dnevni ulaz nije smeo da premaši 30 tona, niti da u skladištu bude više od 200 tona istovremeno. 

Za opasni otpad godišnja količina je bila 8,4 hiljada tona, maksimalni dnevni ulaz 50 tona, a niti u jednom momentu količina nije smela da premaši 500 tona. 

 
MarketingNajnovije vesti