Foto: Pixabay
Ekologija

PANČEVO: Milioni za borbu sa divljim smetlištima

Izvor: 
Politika (Olga Janković) Pet, 09/09/2022 - 08:58U Pančevu, po nekim ocenama, svakoga dana niču one manje, a nedeljno se formira bar jedna veća divlja deponija. Minulih godina potrošeno je na desetine miliona dinara za njihovo uklanjanje, a stižu i nova tri miliona bespovratnih sredstava od Pokrajine. Grad na Tamišu će deo potrošiti na rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanaciju i rekultivaciju divljih deponija i degradiranih površina, nastaviti sa čišćenjem 13 divljih deponija i odnošenjem tog otpada na Regionalnu sanitarnu deponiju.

„Cilj našeg projekta je da se doprinese i uspostavljanju integralnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji grada. Radićemo na stvaranju uslova za ispravno postupanje sa čvrstim otpadom iz domaćinstava u zdravstvenom, higijenskom, pa i estetskom smislu. Usmeravanjem građana na pravilno postupanje sa otpadom i angažovanjem zaposlenih iz komunalnog preduzeća, smanjićemo broj divljih deponija, a stajališta za kontejnere održavati  čistim. Građani moraju razvijati svest i menjati navike, ali i biti upoznati kako da pravilno postupaju sa otpadom, koji se smešta na uređena mesta i u odgovarajuće posude, čiji sadržaj zbrinjava Javno komunalno preduzeće „Higijena”, objašnjava gradska menadžerka Maja Vitman.

Deo dobijenog novca namenjen je za projekte koji će pomoći obezbeđivanju stabilnog i dugoročnog odvođenja otpadnih voda, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode i smanjenju rizika po javno zdravlje. Sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine namenjena su i podršci ruralnom, održivom društvenom i ekonomskom razvoju i smanjenju regionalnih razlika.

Tako je na ovom konkursu Beloj Crkvi odobreno tri miliona dinara za odvođenje otpadnih voda u mestu Vračev Gaj, a opštini Opovo dva miliona za izradu projektno-tehničke dokumentacije izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda. Opovu je odobreno i milion i po dinara za uklanjanje nelegalno odloženog otpada na divljim deponijama i selu Sakule, a opštini Plandište pola miliona dinara za uklanjanje divljih smetlišta sa svoje teritorije.
MarketingNajnovije vesti