Pokrajinska vlada izdvaja 15 miliona dinara za zaštićena područja, deo sredstava namenjen Ponjavici Foto: Pokrajinska vlada
Ekologija

Pokrajinska vlada izdvaja 15 miliona dinara za zaštićena područja, deo sredstava namenjen Ponjavici

Izvor: 
013info Uto, 10/05/2022 - 15:19Ugovori vredni 15 miliona dinara potpisani su danas u Pokrajinskoj vladi, povodom javnog konkursa Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine namenjenog ulaganjima u projekte koje realizuju upravljači zaštićenih područja na teritoriji pokrajine u toku 2022. godine, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

U saopštenju se navodi da je ukupno 25 zaštićenih područja u čije unapređivanje je resorni sekretarijat usmerio budžetska sredstva. To su specijalni rezervati prirode Karađorđevo, Kraljevac, Gornje Podunavlje, Deliblatska peščara, Okanj bara, Carska bara, Titelski breg, Obedska bara, Koviljsko-petrovaradinski rit, Slano Kopovo, Ludoško jezero, Selevenjske pustare i Pašnjaci velike droplje.

Sredstva su, kako se dodaje, raspoređena i za revitalizaciju i zaštitu Nacionalnog parka „Fruška gora“, te parkova prirode – Ponjavica, Palić, Jegrička, Beljanska bara i Kamaraš, kao i predela izuzetnih odlika – Vršačke planine, Subotička peščara, Ade i odseci kod Slankamena i zaštićenih staništa – Mali vršački rit i Bara Trskovača.

Ugovore je korisnicima uručila podsekretarka Brankica Tabak, koja je istakla da zaštita područja doprinosi očuvanju ekosistema i cele okoline, što stvara uslove za unapređenje standarda i zdravlja na nacionalnom nivou.

„Nešto što je čoveku dato besplatno – priroda na dar – na kraju mora biti zaštićeno od istog tog čoveka putem institucija i drugih vidova organizovanja u sistemu. Želeli smo da vam olakšamo posao na zaštiti onoga od čega i naš život zavisi, jer je zaštita životne sredine odavno prepoznata kao jedna od najznačajnijih oblasti“, navela je Brankica Tabak.

 
MarketingNajnovije vesti