Ekonomija

Benzin u Srbiji 3% jeftiniji nego u regionu

Izvor: 
Tanjug Čet, 21/07/2016 - 21:40Prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji je oko 3,0 odsto niža od proseka u regionu, dok se, zbog najvećeg državnog zahvatanja, prosečna cena dizela u Srbiji svrstava u red najviših u poređenju sa cenama goriva u regionu, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Kako ističu u ovom udruženju, ovonedeljna prosečna maloprodajna cena litre TNG autogasa u Srbiji je 65,33 dinara, evrodizela je 138,96 dinara, a benzina BMB 95 je 132,70 dinara po litri

Najskuplji benzin BMB je u Grčkoj - 1.35 evra po litri, zatim u Sloveniji - 1.22 evra, Makedonci za litar dizela treba da izdvoje 0.99 evra, cena litre ovog goriva u Bosni i Hercegovini je 0.9 evra, dok je u Srbiji prosečna cena benzina BMB 95 u evrima iznosi 1,07 evra.

Dizel gorivo je najskuplje u Albaniji, gde prosečna cena litre iznosi 1,16 evra, zatim sledi Srbija gde je cena litre 1,12 evra, dok je ovo gorivo najjeftinije u Makedoniji, gde košta 0,79 evra.

Što se tiče prosečne cene TNG autogasa cene su najviše u Mađarskoj, gde litra iznosi 0,64 evra, a najnižu cenu imaju pumpe u Bosni i Hercegovini, gde litra autogasa košta 0,30 evra. U Srbiji za litru ovog goriva potrebno je izdvojiti 0,53 evra.

I dalje su najniže cene goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, zemljama koje su zbog veoma niskih državnih zahvatanja preuzele deo potrošnje iz pograničnih delova naše i drugih susednih zemalja, a samim tim i fiskalne prihode, navode iz UNKS-a. Isti negativni efekat po budžet Srbije se ostvaruje i kada je u pitanju snabdevanje tranzitnog saobraćaja, koji se dominantno okreće snabdevanju gorivom u navedenim susednim zemljama.

Prosečne maloprodajne cene benzina u Srbiji su u odnosu na početak marta, kada je gorivo bilo najjeftinije, povećane za oko 7,0%, dizel je skuplji za 11%, dok je TNG autogas jeftiniji za oko pola procenta. 

 
MarketingNajnovije vesti