Vulin www.mc.rs
Socijalno ekonomski savet

Bez odluke o minimalnoj ceni rada

Pančevo, Uto, 08/09/2015 - 13:32
Mirjana Marić
Minimalna cena rada za 2015. je 121 dinar po radnom satu, a pre toga ta cena je bila 115 dinara i nije se menjala od 2012. godine.Socijalno ekonomski savet (SES), na jučerašnjem sastanku, nije doneo odluku o visini minimalne cene rada za narednu godinu, jer nisu usaglašeni stavovi vlade, poslodavaca i sindikata, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sednice SES-a. Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković rekao je da je da će sledećeg ponedeljka biti održan novi sastanak SES-a, nakon kojeg će biti poznat stav tog tela o minimalnoj ceni rada za 2016.

On je doao da su stavovi predstavnika SES-a prilično suprotni oko minimalne cene rada, odnosno da se poslodavci ne slažu da se minimalna cena rada za narednu godinu sa sadašnjih 121 dinar poveća, jer se nisu stekli uslovi za to, dok sindikati, kako je naglasio, imaju drugačiji stav.

"Mi ne vidimo nimalo prostora za dalje opterećenje privrede. Ovo povećanje bi povuklo i druga povećanja. Nelogično je da se sa jedne strane ide sa merama štednje, a sa druge strane da se ide na povećanje minimalne cene rada", reako je Atanacković.

Prema njegovim rečima, na jučerašnjem sastanku SES-a je dogovoreno da se u utorak, 8. 9. sastane radna grupa koju čine predstavnici sindikata, poslodavci, predstavnici ministarstava finansija i rada, koja će početi da razmatra predloge oko minimalne cene rada.

Predstavnik Saveza smostalnog sindikata Srbije i član saveta SES-a Ljubiša Nestorović kazao je da je predlog sindikata da minimalna zarada za narednu godinu bude 143,5 dinara. On je naglasio da očekuje da će se tokom narednih dana stavovi svih predstavnika SES približiti. Nestorović je naveo i da oko 20.000 radnika u Srbiji prima minimalnu zaradu, a da se za oko 50.000 ljudi uplaćuju doprinosi na minimalnu zaradu.

Minimalna cena rada za 2015. je 121 dinar po radnom satu, a pre toga ta cena je bila 115 dinara i nije se menjala od 2012. godine.

Udruženi sindikati Srbije Sloga smatraju da cena rada mora biti povećana, i to odmah najmanje na 250 dinara po radnom času, jer sadašnja cena od 121 dinara za osam sati rada za većinu zaposlenih u Srbiji nije dovoljna za dnevno preživljavanje, a kamo li za njihove mesečne potrebe.

Za ovaj sindikat, kako se navodi u saopštenju, nije iznenađenje što Socijalno-ekonomski savet (SES) u ponedeljak nije doneo odluku o povećanju minimalne cene rada za 2016. godinu, "budući da sve ekonomsko - finansijske mere u Srbiji donosi i sprovodi Vlada pod budnim okom njenih finansijskih mentora MMF i Svetske banke".

Zaposleni u Srbiji na svakom koraku trpe diskriminaciju zbog niske cene zarade, socijalno raslojavanje sve više uzima maha, bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji, dok se stvara nova klasa ljudi, koja radi, ali ne može da živi od svog rada i naknade koju za taj rad dobija, ocenila je Sloga.

Od članova SES, posebno od predstavnika sindikata, Sloga zahteva da prestanu sa "farsom izigravanja socijalnog dijaloga, jer to nije rijaliti za uveseljavanje radnika, već ozbiljan šamar celokupnom svetu rada koji od njih očekuje neki boljitak".

Izvor: Beta, FoNet
MarketingNajnovije vesti