Foto: EMS
Ekonomija

Dalekovod od Pančeva do Rumunije

Izvor: 
EMS Uto, 22/03/2016 - 21:31 

„Elektromreža Srbije” saopštila je da je počela izgradnja dvostrukog 400 kilovoltnog dalekovoda od trafostanice Pančevo do rumunske granice, koji će omogućiti povećanje prekograničnog prenosnog kapaciteta, smanjiti gubitke električne energije i značajno doprineti sigurnosti prenosnih sistema obeju zemalja. Reč je srpskoj deonici novog interkonektivnog dalekovoda između Srbije i Rumunije, od trafostanice Pančevo do trafostanice Rešica u Rumuniji.

Generalni direktor Javnog preduzeća Elektromreža Srbije Nikola Petrović, generalni direktor Energoprojekt Holding-a Vladimir Milovanović i direktor kompanije Energoprojekt oprema a.d. Pavle Tomašević obeležili su danas početak izgradnje dvostrukog 400 kilovoltnog dalekovoda od trafostanice Pančevo do rumunske granice. Reč je srpskoj deonici novog interkonektivnog dalekovoda između Srbije i Rumunije, od TS Pančevo do TS Rešica u Rumuniji.

- Ponosan sam što danas obeležavamo početak izgradnje veoma značajnog dalekovoda koji će spajati elektroenergetske sisteme Srbije i Rumunije. Ovaj projekat je strateški važan za JP EMS i deo je Transbalkanskog koridora za prenos električne energije. On će omogućiti povećanje prekograničnog prenosnog kapaciteta i smanjenje gubitaka električne energije. Takođe, ovaj dalekovod će znatno doprineti sigurnosti i pouzdanosti prenosnih sistema obe zemlje. Vrednost projekta iznosi 24,7 miliona evra i finansira se iz sopstvenih sredstava JP EMS – istakao je generalni direktor JP EMS Nikola Petrović.

- Ovo je veliki posao za Energoprojekt Holding i Energoprojekt Opremu. Osećamo se počastvovano što imamo još jednu šansu da dokažemo da velike i vredne projekte u Srbiji uspešno mogu realizovati domaće kompanije. Takođe, ponosni smo što će dalekovod koji gradimo doprineti stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije i povećati prenosne kapacitete ka inostranstvu – izjavio je  generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović.

imageADužina dalekovoda na teritoriji Republike Srbije iznosi 68,332 kilometra na kojoj će biti postavljeno 203 dalekovodna stuba. Trasa dalekovoda prelazi preko teritorija pet južnobanatskih opština: Pančevo, Kovin, Alibunar, Vršac i Bela Crkva.

Završetak radova i puštanje dalekovoda u probni rad očekuje se krajem 2017. godine.
MarketingNajnovije vesti