Pančevo, snimak s robne kuće
Ekonomija

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj: Neophodne su investicije da Pančevo, Beograd i Novi Sad postanu zeleni gradovi

Izvor: 
Tanjug/Blic/RTS Čet, 27/02/2020 - 09:28

Srbija je trenutno top investiciona destinacija i tako treba da ostane, kaže direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti koji hvali ekonomske rezultate naše zemlje, a najveće prilike za ulaganje vidi u inovativnim tehnologijama.

"Nastavite dobar posao. Srbija je postigla makroekonomsku stabilnost, sredila budžet, sada je potreban veći ekonomski rast. Sve to su razlozi zašto je EBRD prošle godine u Srbiji uložio 500 miliona evra, najviše u regionu. Ukoliko budu nastavljene reforme, ove godine biće ih još više - 600 miliona evra, što zahteva nastavak reformi", najavljuje Čakrabarti za RTS.

On napominje da je, sa 13 milijardi evra, EBRD najveći pojedinačni investitor u zemljama Zapadnog Balkana i poručuje da će ta banka nastaviti da ulaže najmanje milijardu evra godišnje u region, ali uz napomenu da su za to potrebni mir i reforme. Čakrabarti smatra da je vreme za još veća ulaganja u Srbiji jer je ekonomija zemlje otvorena.

"Urađen je veliki deo posla oko donošenja potrebnih modernih zakona", ocenio je on.

Takođe, kako je naveo, prilika je za ulaganje grinfild investicija u inovativne tehnologije, odnosno zelenu ekonomiju.

"Tu spadaju i takozvani zeleni, pametni gradovi. Neophodne su investicije u Beograd, Novi Sad i Pančevo. To će doprineti velikim promenama u životnim uslovima, ali i životnom stilu građana kako bi sve to učinilo zemlju boljim mestom za život", rekao je Čakrabarti.

 
MarketingNajnovije vesti