Ekonomija

Do kraja februara počinje privatizacija Petrohemije

Izvor: 
Tanjug Čet, 04/10/2018 - 15:15Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će do kraja februara 2019. godine početi proces privatizacije Petrohemije, i poručio da Vlada nastavlja politiku privlačenja stranih investicija.

Predstavljajući postignute makroekonomske i finansijske rezultate na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a, povodom prve revizije novog programa sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, Mali je ocenio da je završetak privatizacije RTB-a Bor ogromna stvar za Srbiju, kao i najavljeni dolazak kineske kompanije "Šandong Linglong" u Zrenjanin.

"To je politika od koje nećemo odustati u budućnosti. Borićemo se za povećanje zaposlenosti i za svaku novu fabriku i investitora", rekao je Mali.

Ministar je istakao da ohrabruje smanjenje stope nezaposlenosti koja će ove godine biti 11,9 odsto, što je više nego duplo manje nego 2012. i 2013. godine.

Ukazao je da se gotovo svakog dana u Srbiji otvaraju nove fabrike, i da su direktne strane investicije u prvoj polovini 2018. godine iznosile 1,4 milijarde evra.

Budžet Srbije je za sedam meseci ove godine u suficitu većem od 49 milijardi dinara, što je treća godina zaredom da državna kasa beleži višak, a već u septembru javni dug je smanjen na 55,9 odsto BDP-a, istakao je Mali.

Podsetio je da je javni dug pre nekoliko godina bio 77 odsto i 78 odsto BDP-a, da će krajem ove godine biti nešto malo iznad 50 odsto BDP-a, a da će u 2019. godini biti spušten ispod 50 odsto BDP-a.

"Što imamo manje duga, to imamo manje obaveze za glavnice i kamate, što otvara više prostora za investicije i plate", kaže Mali, i ističe da je sve to rezultat hrabrih i teških mera koje preduzela 2014. godine na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Ministar finansija je predstavio paket stimulativnih mera koje će važiti od 1. januara, a koje treba da povećaju konkurentnost privrede i omoguće veću stopu rasta, među kojima je, između ostalog, ukidanje doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca, kao i ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta.

Kada je reč o projekcijama za 2019. godinu, ministar je rekao da je u razgovorima sa MMF-om, projektovana stopa rasta na 3,5 odsto a budžetski deficit na 0,5 odsto BDP-a.

"Lično mislim da ćemo imati mnogo veću stopu rasta, ali uvek je MMF bio konzervativan, neka bude i da smo mi konzervativni u ovom trenutku, ali trudićemo se naravno da bude bolje od toga", rekao je Mali.
MarketingNajnovije vesti