Ekonomija

Doneto rešenje o pokretanju uppr-a za „Petrohemiju”

Pančevo, Sub, 28/05/2016 - 10:17
Mirjana Marić
Sudska odluka za ispitivanje ispunjenosti uslova za otvaranje postupka stečaja omogućava ovoj firmi da radi do kraja godine, uz uslov da ispunjava sve finansijske obaveze.Privredni sud u Pančevu pokrenuo je u utorak, 24. maja prethodni postupak za ispitivanje ispunjenosti uslova za otvaranje postupka stečaja. Postupak je pokrent u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije, nad dužnikom AD za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija „HIP Petrohemija” Pančevo.

Ročište na kojem će se odlučivati i glasati o predlogu plana reorganizacije zakazano je za 29. jul u 11h, a za privremenog stečajnog upravnika imenovana je Svetlana Pandurov iz Pančeva. Pravo glasa imaće svi poverioci, srazmerno visini njihovih potraživanja.

Od petka 27. maja, Petrohemiji je ukinuta zaštita države, ali sudska odluka za ispitivanje ispunjenosti uslova za otvaranje postupka stečaja omogućava ovoj firmi da radi do kraja godine, uz uslov da ispunjava sve finansijske obaveze.

S obzirom na to da ovo preduzeće od prošle godine posluje bez gubitaka, očekivanja Vlade Srbije su da će pripremljeni plan reorganizacije za „Petrohemiju” doneti pozitivne rezultate. Najveći dugovi, koji iznose više od pola milijarde evra, nastali su prethodnih godina. Sada „Petrohemija” ima 1.430 zaposlenih, a socijalne programe utvrđivanja viška zaposlenih sprovela je 2009. i 2015. godine, kada je dobrovoljno otišlo 800 radnika. Većinski vlasnik „Petrohemije” je država, sa 87 odsto udela, dok je ostalo vlasništvo „NIS–Gasprom njefta”.

Sve primedbe na predlog unapred pripremljenog plana reorganizacije, koji je izloženu u pisarnici Privrednog suda, zainteresovana lica mogu da dostave stečajnom dužniku i nadležnom sudu u roku od 15 dana objavljivanja oglasa u „Službenom glasniku RS”.

A. St.
MarketingNajnovije vesti