Brose logo
Ekonomija

Kako je državna komisija opisala Brose projekat u Pančevu

Pančevo, Ned, 17/11/2019 - 18:53
Vladimir Đoković


Komisija za kontrolu državne pomoći dozvolila je ovu vrstu pomoći privrednom društvu Brose doo Beograd – Vračar u vidu otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade “radi realizacije investicionog projekta” u Pančevu.

Odluka je od 14. novembra a doneta je i na osnovu Predloga zaključka Vlade Republike Srbije, pa objavljena na portalu komisije.

Neizgrađeno građevinsko zemljišta koje se otuđivanjem daje kao podsticaj putem neposredne pogodbe bez naknade a radi se o površini od 22 hektara 60 ari i 95 m2.

Investicioni projekat za koji se daje ovakva subvencija je izgradnja proizvodnog pogona za proizvodnju motora za upravljače, električnih pumpi za ulje i motora za ventilacijsko hladjenje, kao i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj  i prodaju – što je ulaganje 180,3 miliona evra, a obaveza zapošljavanja je 1100 novozaposlenih na neodređeno vreme.

Poreska uprava parcelu za Brose u Pančevu procenila je po 768,79 dinara za kvadratni metar odnosno 173,8 miliona dinara ukupno što je protivrednost 1.477.489 evra.

Brose Srbija preuzima obavezu da investiciju završi do kraja 2026. godine.

Brose Srbija ima i obavezu da najmanje 25 odsto opravdanih troškova bude iz njihovih sopstvenih sredstava ili drugih izvora “koji ne sadrže državnu pomoć”.

Njihova obaveza da budu jedni vlasnik i korisnik materijalne i nematerijalne imovine “kao i da novootvorena radna mesta obezbeđenja investicijom i investiciju zadrži najmanje 5 godina od dana završetka investicionog projekta”.

U slučaju neispunjenja obaveza i odgovornosti Brosea za to država ima pravo da traži novčanu vrednost zemljišta datog kao subvencija.

Zapošljavanje u Pančevu Brose Srbija će vršiti u fazama od 2019. do 2026. godine.

“Kvalitet stvorenih poslova će biti visok što ima uticaj na prosečne mesečne ukupne troškove zarada koje će biti veće od prosečnih mesečnih troškova zarada u jugoistočnom delu Srema”, navodi se u dokumentu državne Komisije za kontrolu državne pomoći.

Protiv ovog dokumenta se ne može uložiti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Upravnom sudu u roku od 30 dana.
MarketingNajnovije vesti