Ekonomija

Kako to rade Nemci ili upoznajte ZF grupaciju

Pančevo, Čet, 29/08/2019 - 00:40
Vladimir ĐokovićEvo kako je ZF grupa sebe predstavilq pred srpskom Komisijom za zastitu konkurencije.

Privredno društvo ZF Friedrichshafen posluje kao matično društvo ZF grupacije, koja razvija, proizvodi i distribuira tehničke proizvode i sisteme za izradu vozila, mašina i aparata, posebno za šasije i pogonske linije, privredna (komercijalna) vozila i industrijsku tehnologiju, pruža inženjerske usluge i bavi se poslovima povezanim sa navedenim delatnostima.

ZF Friedrichshafen ima preko 140.000 zaposlenih širom sveta na oko 230 lokacija u skoro 40 država i prvenstveno je specijalizovan za razvoj, proizvodnju i distribuciju proizvoda za automobilsku zindustriju.

ZF je svetski dobavljač pogonske i šasijske tehnologije, kao i aktivne i pasivne bezbednosne opreme za automobile i komercijalna vozila, zajedno sa specijalizovanom opremom za postrojenja a takođe, proizvodi za železničku, pomorsku, odbrambenu i avionsku industriju, kao i za opštu industrijsku primenu.

ZF proizvodi obuhvataju: menjače, upravljače, osovine, kvačila, prigušivače, šasijske komponente, sisteme i tehnologije aktivne i pasivne bezbednosti za automobilsku primenu i druge srodne komponente.

Sledstveno navedenom, ZF je organizovan u sledeće sektore: (i) Tehnologija za automobilske pogonske sisteme, (ii) Tehnologija za automobilske šasijske sisteme, (iii) Tehnologija za komercijalna vozila; (iv) Industrijska tehnologija, (v) Tehnologija aktivne i pasivne bezbednosti, (vi) E-mobilnost, i (vii) ZF postprodajna tržišta (od početka 2017. fiskalne godine).

Prema podacima u prijavi, vlasnička struktura podnosioca prijave je sledeća: 93,8% udela je u vlasništvu Zeppelin Foundation, neprofitne organizacije sa registrovanim sedištem u Fridrihshafenu. Fondacijom, kao opštinskim fondom, upravlja grad Fridrihshafen. Preostalih 6,2% udela je u vlasništvu još jedne neprofitne organizacije, Dr. Jürgen and Irmgard Ulderup Foundation iz mesta Lemförde.

ZF Friedrichshafen jeste i matično društvo ZF grupacije koja broji oko 300 društava (u daljem tekstu: ZF Grupa). ZF Grupa je u 2018. godini ostvarila na svetskom tržištu prihod od 36.929 miliona evra. ZF Grupa ima povezano društvo u Republici Srbiji: ZF Serbia d.o.o.  čija je pretežna delatnost: proizvodnja električne i elektronske opreme za motorna vozila – šifra 2931. Ovo društvo je osnovano u martu 2018. godine kao deo sektora za e-mobilnost ZF, koji proširuje svoj proizvodni kapacitet za proizvode za elektromobilnost izgradnjom nove fabrike za električne i hibridne pogone u Pančevu. ZF u Serbia je fokusiran na proizvodnju električnih motora i generatora za hibridne i električne pogone kao i menjača i mikro prekidača, koji će se isporučivati kako drugim lokacijama ZF-a, tako i klijentima u Republici Srbiji i u drugim evropskim zemljama.

U Srbiji, ZF Friedrichshafen uglavnom prodaje sledeće grupe proizvoda: • automobilske proizvode: komponente sistema za aktivnu i pasivnu bezbednost (npr. sistemi za električno servo upravljanje, mehanički upravljački uređaji, sistemi kontrole (ABS/ESC), kočioni mehanizmi, pojasevi za vezivanje i vazdušni jastuci); komponente pogonskog sklopa (npr. kvačila i menjačke kutije) i šasijske komponente (npr. delovi za šasije i vešanje); • industrijske proizvode (npr. sisteme za testiranje).
MarketingNajnovije vesti