Investicije

Kinezi grade luku u Pančevu vrednu 300 miliona dolara

Izvor: 
Večernje novosti Pet, 17/06/2016 - 13:10


Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji doneće sigurne parafe na dva bitna infrastrukturna projekta – luku na Dunavu i putnu deonicu Surčin-Obrenovac. Kako prenose Večernje novosti, dve zemlje će potpisati memorandum o izgradnji strateške luke u blizini mosta ‚‚Mihajlo Pupin" vredne 300 miliona dolara. Ovaj list navodi i da će sigurno biti potpisan i komercijalni ugovor sa kineskom bankom za deonicu koja će spojiti koridore 10 i 11, a koji će biti vredan 210 miliona evra.

Velika kineska kompanija koja se bavi lučkim poslovima investiraće u izgradnju luke kod Pančeva, za koju su Kinezi još ranije pokazivali interesovanje. Strateški luka je značajna zbog blizine mosta Zemun–Borča, ali i posebne pogodnosti za transportni saobraćaj, jer je u neposrednoj blizini planirana i izgradnja velike industrijske zone. 

Tokom posete kineskog predsednika očekuje se potpisivanje između 18 i 22 sporazuma i protokola, koji će se odnositi na industrijsku zonu, zdravstvo, kulturu i obrazovanje, kao i infrastrukturu, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Više detalja o sporazumima i investicijama koje bi trebalo da budu potpisane tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji pročitajte ovde.

 
MarketingNajnovije vesti