Luka Dunav Foto: 013info
Ekonomija

Luka Beograd u Pančevu?

Izvor: 
Novosti Sub, 19/06/2021 - 13:12
Najavljivani su za ovu, ali će prvi radovi na novoj luci u Beogradu, po svoj prilici, krenuti naredne godine. Zamišljena je kao jedno od najmodernijih i najvećih čvorišta za intermodalni saobraćaj na Zapadnom Balkanu, sa kapacitetom pretovara između tri i pet miliona tona robe, pišu Novosti.

Buduća lokacija se još traži, a kako je ministar građevinarstva Tomislav Momirović poručio u petak članovima skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije - u igri su dve.

Ministarstvo građevinarstva je ranije najavljivalo da se razmatra lokacija 12 kilometara uzvodno od Pupinovog mosta, dok je druga opcija mesto sadašnje Luke Pančevo.

- Traži se lokacija za novu luku Beograd i dve su izdvojene kao potencijalne - rekao je Momirović, na sastanku odbora koji je održan u Čortanovcima. - Uložićemo oko 380 miliona evra u velike investicije u vodnom saobraćaju i u bezbednost plovidbe. Imamo komunikaciju sa Evropskom investicionom bankom koja će nam biti partner i očekujemo da do kraja godine završimo taj deo analize i da možemo u 2022. da krenemo u izgradnju luke u Beogradu koja će biti najveća luka u jugoistočnoj Evropi.

Priprema se proširenje i luka Sremska Mitrovica, Bogojevo i Prahovo. Trenutno se radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji.

- Naš plan je da u decembru krenemo da radimo ove tri luke - rekao je Momirović. - Luku Novi Sad je privatizovao konzorcijum P&O Ports FZE, kojim upravlja DP World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je treći najveći svetski lučki operater i vlasnik luke u Konstanci.

 
MarketingNajnovije vesti