saobracaj
Ekonomija

Na lizing najviše kupovani automobili i teretna vozila

Izvor: 
Tanjug Ned, 07/08/2016 - 23:41Sektor finansijskog lizinga u Srbiji na kraju prva tri meseca 2016. ostvario je pozitivan ukupan rezultat pre oporezivanja od 368,4 miliona dinara.

Tim putem najčešće je finansirana kupovina teretnih vozila, minibuseva, autobusa, automobila, objavila je Narodna banka Srbije.

Prema izveštaju NBS-a, o ovom sektoru za prvo tromesečje učešće u plasmanima po osnovu finansijskog lizinga za teretna vozila, minibuseve i autobuse iznosilo je 35,7 odsto, dok je finansiranje putničkih vozila smanjeno sa 28 odsto na kraju 2015. godine na 27,8 odsto. 

Od ukupnog broja davalaca finansijskog lizinga, samo je jedan zabeležio negativan rezultat pre oporezivanja, u iznosu od 973.000 dinara, dok su svi ostali ostvarili pozitivan rezultat pre oporezivanja. 

U poređenju sa prvim tromesečjem prethodne godine, kada je rezultat pre oporezivanja iznosio 57 miliona dinara, pozitivan rezultat na dan 31. marta ove godine je višestruko veći, što se objašnjava značajno nižim troškovima i rashodima, prvenstveno troškovima po osnovu rashoda od kamata. 

Interesantno je napomenuti, navedeno je u izveštaju, da na dan 31. marta 2016. sektor finansijskog lizinga beleži prihode od kursnih razlika, dok je na isti dan prethodne godine beležio znatne rashode po tom osnovu. S obzirom na to da države u razvoju čine dve trećine članica WTO-a, ta organizacija tranzicijskim i najnerazvijenijim državama pruža mogućnost da trgovinom ojačaju svoj razvoj.
MarketingNajnovije vesti