Foto: Pixabay.com
Ekonomija

Naknade za farmere manje i do šest puta

Izvor: 
Beta Sre, 18/05/2016 - 15:34


Srpske farme živine i svinja kojima se sada meri uticaj na okruženje, ubuduće će plaćati manje naknade za zagađivanje životne sredine, saopštila je u sredu, 18. maja Privredna komora Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da će uzgajivačima brojlera, koji su najviše pogođeni, troškovi na ime ove dažbine biće manji i do šest puta. On je objasnio da je zbog manjkavosti dosadašnje metodologije ovaj iznos bio preveliki i da će biti priznat kao avans za naredni period. 

Sada je doneto novo uputstvo za procenu emisija zagađujućih materija sa farmi brojlera i druge živine, a narednih dana očekuju se i izmene propisa za koke nosilje i tov svinja. Kako Čadež kaže novi način obračuna troškova zagađenja, osim veće transparentnosti i rasterećenja privrede, donosi i bolje uslove za nove investicije u agrobiznisu.

Kako se u saopštenju navodi, zbog manjkavosti dosadašnjih propisa farmama brojlera naknada je obračunavana prema godišnjem broju brojlera, iako on varira tokom godine, jer se tov obavlja u turnusima.
MarketingNajnovije vesti