Ekonomija

NIS ima novi kolektivni ugovor - Sindikat RNP zadovoljan

Pančevo, Pet, 28/02/2020 - 07:24
Vladimir Đoković


Početkom nedelje potpisan je Kolektivni ugovor za Naftnu industriju Srbije, a potpise na ovaj dokument stavili su Generalni direktor Kiril Tjurdenjev u ime poslodavca, a ispred reprezentativnog Sindikata, Jedinstvene sindikalne organizacije, predsednik Goran Takić.

 Novi Kolektivni ugovor stupa na snagu 3. marta ove godine i primenjivaće se naredne tri godine, objavljeno je na stranici sindikalne organizacije Rafinerije nafte Pančevo.

Goran Takić je istakao da su usaglašena rešenja koja su zadovoljavajuća i za Poslodavca, i za zaposlene i dodao da su novim Kolektivnim ugovorom zaposleni dobijaju mnogo veće benefite u odnosu na one koje predviđa Zakon o radu.

Kiril Tjurdenjev je istakao je da je odnos sa sindikatima veoma važan za svaku kompaniju, pa tako i za NIS  i potvrdio je da kompanija posvećuje veliku pažnju predlozima koje iznose sindikati, da nastoji da im se izađe u susret i da se interesovanja sindikata odbrane pred akcionarima.

“ Sindikat Rafinerije nafte Pančevo je posebno zadovoljan što su ranije dobijeni benefiti za radnike u maksimalnoj meri sačuvani, kao i zbog činjenice da se novim Kolektivnim ugovorom dobijaju i nove, za zaposlene veoma značajne povlastice”, navodi se na sajtu sindikata RNP.

Kao primer, navodi se da su proširena prava u segmentu solidarne pomoći i plaćenog odsustva, potom da je, uvedena obaveza Poslodavca da minimalno svake dve godine organizuje sistematski pregled za sve zaposlene, a za zaposlene koji rade u preraspodeli radnog vremena obezbeđeno je da za vreme korišćenja slobodnih dana na ime preraspodele dobiju i naknadu troškova za ishranu u toku rada.

“ Od posebnog značaja je i uvedena obaveza Poslodavca da utvrdi broj izvršilaca na radnim mestima sa povećanim rizikom, što je bio jedan od najčešćih zahteva radnika u prethodnom periodu, imajući u vidu prirodu delatnosti kompanije”, zaključuje sindikat RNP.

 

http://sindikatrnp.org.rs/2020/02/26/potpisan-novi-kolektivni-ugovor-za-nis-a-d-novi-sad/

 
MarketingNajnovije vesti