Foto: Vladimir Đoković
Ekonomija

NIS TVRDI: Radnici izvođačkih firmi nisu diskriminisani unutar Rafinerije nafte Pančevo

Pančevo, Čet, 05/03/2020 - 09:57
Vladimir Đoković


Portal 013info.rs primio je pritužbe na odnos prema radnicima izvođačkih firmi u Rafinerije nafte, a NIS je negirao navode da su ti angažovani radnici navodno diskriminisani po pitanju korišćenja zajedničkih prostorija i parkinga.

Prema navodi pisma koje je redakcija dobila u odnosu na zaposlene u NIS RNP angažovani izvođački tvrde da su "diskriminisani" po pitanjima korišćenja pomoćnih prostorija, kao primer navode prostorije za pušenje i toalete, kao i kod korišćenja parkinga.

Naveli su i da se pitaju da li će takvo postupanje NIS-a voditi ograničiti njihova prava i kada je u pitanju ulazak u menzu, ili pri hitno situaciji oko prevoza kolima hitne pomoći.

Kompanija NIS, u svom odgovoru, apsolutno je negirala sve tvrdnje koje se tiču navodne diskriminacije zaposlenih u izvođačkim firmama po pitanju korišćenja zajedničkih prostorija, parkinga, uskraćivanja prava na ulazak u menzu i prevoza kolima hitne pomoći.

“Sve navedeno je omogućeno zaposlenima izvođača, i to ne od strane naše kompanije, već od strane njihovog poslodavca", navodi se u informaciji NIS-a.

Kako se dodaje, "kao društveno odgovorna kompanija, NIS ima puno razumevanje za potrebe naših saradnika, zaposlenih u izvođačkim firmama".

Iz NIS-a objašnjavaju da je zarad potpunog razumevanja, važno imati u vidu da su odnosi kompanije NIS sa izvođačkim firmama regulisani normativno-pravnim aktima, na osnovu kojih NIS  stupa u odnose sa izvođačkom kompanijom, a ne sa njenim zaposlenima.

"U skladu sa propisima, zaposlenima u izvođačkim firmama je njihov poslodavac dužan da obezbedi topli obrok, organizovani prevoz i druge usluge koje su definisane zakonskim regulativama i internim aktima izvođača. NIS kao naručilac usluge kupuje određenu uslugu, odnosno ima ugovorni odnos sa određenom izvođačkom firmom, a ne sa konkretnim zaposlenima. Na tim kompanijama je dalje da omoguće svojim zaposlenima uslove neophodne za njihov nesmetani rad.", navodi se u informaciji NIS.

Kada je reč o prostoru za parkiranje, NIS dodaje da Rafinerija nafte u Pančevo raspolaže sa nekoliko parking lokacija unutar i izvan teritorije same rafinerije i NIS je sa svoje strane obezbedio dva parking prostora samo za potrebe izvođačkih firmi koje su angažovane na radovima u rafineriji.

Iz ove kompanije navode da su otvoreni za svaku vrstu saradnje i da svakodnevno primenjuje dobre primere u praksi. Podsećaju da tradicionalno organizuje i godišnji Forum u svojim poslovnim prostorijama sa svojim izvođačima gde se razgovara o unapređenju procesa bezbednog i uspešnog rada.

Naše interesovanje je pre svega o tačnosti ovakvih informacija, odnosno o praksi unutar NIS RNP kod odnosa prema radnicima angažovanim preko firmi izvođača radova.

 
MarketingNajnovije vesti