Photo: Flickr/JAVIER DEVILMAN

 
Ekonomija

Novi Zakon: Ako vam banka oduzme stan, tužite!

Izvor: 
Dnevnik Sre, 16/09/2015 - 19:29
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o hipoteci i uputila ga poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje po hitnom postupku da bi se postojeći zakonski akt uskladio s odlukom Ustavnog suda Srbije, objavio je "Dnevnik".

Jer, tek kada poslanici Skupštine Srbije usvoje izmene Zakona o hipoteci, građani će moći da se žale sudu zbog toga što im je banka oduzela stan zbog kašnjenja u otplati kredita. Sada na to nemaju pravo.

U Srbiji ima 21.000 građana koji su uzeli kredit u „švajcarcima” i 75.000 onih čiji je kredit u evrima. Ukoliko građanin kom je banka oduzela stan na ime hipoteke dobije sudski spor, banka mora da ga isplati u visini u kojoj je procenila vrednost stana. Nova pravila odnose se na sve građane koji su kredit garantovali nekretninom ili zemljištem, ali i na sve koji tek planiraju da se zaduže.

Predloženim izmenama Zakona o hipoteci, a ima ih ukupno šest, omogućava se bankama da pravo prodaje stiču danom konačnosti rešenja o zabeležbi hipotekarne prodaje. Među izmenama je i obaveza banke da organizuje prvu akcijsku prodaju nekretnine u roku od pola godine od dana konačnosti rešenja o zabeležbi.

Oglas o održavanju prve aukcijske prodaje mora biti na vidan način objavljen u visokotiražnom dnevnom listu, i to najmanje 30 dana pre zakazane prodaje. U isto vreme, banka ima obavezu da vlasniku nepokretnosti koja je hipoteka prosledi oglas, izjavu o tome u kojem roku se može isplatiti celokupni dug da bi se izbegla prodaja. Početna cena aukcije ne može biti niža od 75 odsto procenjene vrednosti. Ako prva aukcija ne uspe, početna cena na drugoj aukciji ne može biti niža od 60 odstoprocenjene vrednosti. Banka može dati i sopstvenu ponudu na aukciji.

U vladinom obrazloženju izmena Zakona o hipoteci tvrde da one predstavljaju i sprovođenje ciljeva utvrđenih Strategijom za rešavanje problematičnih kredita, koju je Vlada Srbije usvojila, pogotovo u delu koji se odnosi na unapređenje vansudskog postupka prodaje, ali se omogućava i dodatna zaštita za stranke koje smatraju da prvostepeni i drugostepeni organ uprave nije pravilno postupio u postupku donošenja pojedinačnog upravnog akta.

U bankama koje posluju u Srbiji smatraju da će tim izmenama na udaru biti građani koji ne otplaćuju kredit duže od tri meseca, a procenjuje se da je takvih najmanje 3.000. Predsednik Udruženja "Efektiva” Dejan Gavrilović procenjuje da danas s otplatom kasni mnogo više građana nego 2013. godine
MarketingNajnovije vesti