Ekonomija

Odredbe zakona ne vode ka prinudnom penzionisanju

Izvor: 
Beta Pet, 28/08/2015 - 15:52
Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stupa na snagu 12. oktobra.Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru trebalo bi da spreči situacije u kojima se tehnološkim viškom proglašavaju zaposleni koji ispunjavaju uslov za penziju i tako im se isplate otpremnine.  Primenom zakona trebalo bi smanjiti otpuštanje radnika u slučajevima kada je smanjenje broja zaposlenih moguće penzionisanjem i preraspodelom zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo je demantovalo navode Sindikata obrazovanja Srbije da odredbe zakona dovode do prinudnog penzionisanja po ispunjavanju uslova za starosnu penziju i narušavanja procesa nastave. 

"Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, pa to upražnjeno mesto mora biti popunjeno novozaposlenima, ne ispunjava ciljeve zakona", navodi se u saopštenju Ministarstva. Dodaje se da zakon u članu 20 definiše prestanak radnog odnosa zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju i daje mogućnost sporazumevanja između poslodavca i zaposlenog o nastavku radnog odnosa i dužini njegovog trajanja.

"Naglašavamo da su ove odredbe pisane u cilju očuvanja procesa rada, istovremeno pronalazeći mogućnosti za neophodne uštede, kao i odgovornog ponašanja u javnom sektoru. Racionalizacija je hitan i kratkoročan prioritet Vlade, kojom lociramo predimenzionirane funkcije i racionalizujemo broj poslova, što inače mora postati predmet stalnih nastojanja u javnom sektoru", navodi se u saopštenju. Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stupa na snagu 12. oktobra.
MarketingNajnovije vesti