Azotara Pančevo glavni ulaz
Ekonomija

Pančevačka Azotara prvo u stečaj, pa na prodaju

Izvor: 
Vlada Srbije Uto, 10/07/2018 - 18:49Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je Vlada u proteklih nekoliko godina uložila velike napore da pomogne preduzećima iz hemijskog kompleksa da stabilizuju poslovanje, reše probleme istorijskih dugovanja i obezbede uslove za proizvodnju koja neće stvarati dodatne gubitke.

Antić je u pisanoj izjavi za medije istakao da je to dovelo do toga da Petrohemija značajno bolje radi i ostvaruje dobit, da Metanolsko-sirćetni kompleks (MKS) ne stvara gubitke, dodavši da su obe kompanije u procesu privatizacije/pronalaska strateškog partnera.

Nažalost, kako je naveo, Azotara i pored svih pokušaja da se poveća efikasnost i smanje troškovi ulaznih sirovina, ne uspeva da ostvari pozitivne poslovne rezultate.

Prema njegovim rečima, to vodi povećanju zaduženosti, neostvarivanju Pravilnika o načinu sprovođenja reorganizacije kroz unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) i generisanju novih gubitaka do kraja ove godine.

Pokretanje stečajnog postupka u ovoj situaciji je, ne samo ispunjenje obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), već pre svega odgovoran odnos prema građanima Srbije, uzimajući u obzir to da bi iz budžeta bili u obavezi da plaćamo sve dugove koje Azotara stvara, ukazao je ministar.

Antić je naglasio da su predstavnici Vlade u kontaktu sa rukovodstvom Azotare i predstavnicima sindikata, kako bi se u tranzicionom periodu obezbedili nužni tehnološko-ekološki procesi i socijalni program za zaposlene.

Nakon sprovedenog stečajnog postupka Azotara će, u skladu sa Zakonom, biti ponuđena na prodaju, što će omogućiti da eventualni novi vlasnici ponovo organizuju proizvodnju, na efikasniji način i bez opterećenja starim dugovanjima, naveo je on.

 
MarketingNajnovije vesti