Honda na komprimovani gas Foto: Mariordo (wikipedia)
Ekonomija

Pančevačka kompanija najveći proizvođač komprimovanog gasa u Republici Srpskoj

Izvor: 
013info/eKapija Sre, 23/06/2021 - 10:32Bedem energy solušn, kompanija iz Pančeva, razvila je sa kompanijom Alumina iz Zvornika firmu Prvo gasno društvo u tom gradu koje je najveći proizvođač komprimovanog prirodnog gasa u Republici Srpskoj, objavila je eKapija.
 
Iz stanice za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa, koja se nalazi u fabričkom krugu kompanije Alumina već četvrtu godinu se distribuira ovaj energent velikim industrijskim postrojenjima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i okruženju.
 
"Prvo gasno društvo je kompanija koja je 2018. godine počela sa radom, a nikla je iz jedne poslovne ideje kao zajednički privredni poduhvat Alumine i BEDEM Energy Solutions iz Pančeva. Misija preduzeća je da tržištu BiH i okruženja, ne samo od Trebinja do Banjaluke, ponudimo prirodni komprimovani gas kao ekološki i cenovno najprihvatljiviji energent - rekao je Dušan Kozić, direktor Prvog gasnog društva Zvornik.
 
U Prvom gasnom društvu kažu da trenutno mesečna prodaja iznosi oko milion i po kubika komprimovanog gasa sa tendencijom daljeg rasta, uz stalno širenje mreže kupaca.
 
Kozić kaže da je tržište BiH gladno energenta koji je i najčistiji i najjeftiniji, te da pristup gasnoj mreži u BiH imaju jedino Zvornik i Sarajevo.
 
"Sve ostalo tržište BiH nema pristup da gas prihvati sa mreže i upravo je to osnovna misija Prvog gasnog društva, da kupcima koji žele ovaj jeftini i ekološki najprihvatljiviji energent dostavimo do njih. To je čitavo tržište BiH kao i okruženje. Crna Gora je naslonjena na BiH, nema gasnu mrežu, geografski smo bliski gradovima zapadne Srbije, tako da snabdijevamo i Valjevo. Isto tako svim ostalim kupcima koji gravitiraju ka BiH možemo ponuditi taj jeftini energent - navodi Kozić.
 
Izgradnja stanice za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa u fabričkom krugu Alumine opravdala je očekivanja, kako u Prvom gasnom društvu, tako i u najvećem zvorničkom kolektivu.
 
"Prvo gasno društvo je potpuno udovoljilo svojoj projektovanoj misiji i mi uredno već snabdijevamo kombinate kao što je Toš čelik Željezara u Nikšiću, snabdijevamo Aluminijski komtinat u Mostaru, koji dnevno, sam, troši 30.000 kubika gasa, tako da smo pouzdan i siguran partner, pogotovo što imamo lepe projekcije za stabilno širenje. Trenutno radimo sa 30 ljudi, 10 kamiona i oko 20 mobilnih skladišta", rekao je Kozić.
 MarketingNajnovije vesti