Azotara Pančevo glavni ulaz
Ekonomija

PANČEVO: Azotarci u subotu na protestu traže obnavljanje proizvodnje – profesor Ševarlić tvrdi: gašenje HIP Azotare utiče pogubno na poljoprivredu Srbije

Pančevo, Sre, 27/05/2020 - 11:27
Vladimir ĐokovićPovodom dve godine od zaustavljanja proizvodnje u HIP Azotari i nerešavanja statusa te kompanije koja je već godinu i po dana u stečaju u subotu će od 11 sati biti održan protestni skup – tribina. Azotarcima, bivšim i penzionisanim radnicima te fabrike, njihovim porodicma I zainteresovanim Pančevcima obratiće se na prostoru ispred Upravne zgrade HIP Azotare stručnjak za agrar i narodni poslanik profesor Miladin Ševarlić i penzionisani šef službe za borbu protiv privrednog kriminala MUP-a u južnom Banatu - autor knjige čija je tema i rad MUP-a na rasvetljavanju kriminalnih radnji u Azotari, Siniša Janković.

U izjavi za 013info Ševarlić podsetio je da je na teritoriji Srbije u vreme SFR Jugoslavije bilo 7 fabrika mineralnog đubriva te da je njihovo gašenje od kojih je kao najveća HIP Azotara poslednja ugašena umanjilo potrošnju mineralnih đubriva u biljnoj proizvodnji Srbije.

“U SFRJ potrošnja je bila oko 1,5 miliona tona, 1995. Godine svela se na 250.000 tona zatim se postepeno povećavala do 700.000 tona miniralnih đubriva  koliko je potrošeno u biljnoj proizvodnji 2019. Godine”, rekao je on.

Ševarlić ocenjuje da je takva potrošnja i dalje daleko ispod normi potrošenje u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

“U potrošnji mineralnih đubriva u poljoprivredi Srbije dominantne su količine azotnog đubriva pa gašenje HIP Azotare utiče pogubno ne samo na poljoprivredu I agrobiznis sektor već I na ukupna spoljno trgovinski bilans koji u segmentu mineralnih đubriva ostaje trajno deficitaran”, rekao je on.

Dodaje da je danas u odnosu na 1982. godinu neophodno tri puta više pšenice za kilogram KAN đubriva, odnosno 2,6 puta više za kilogram Uree, odnosno NPK đubriva.

“Dispariteti pokazuju da je položaj poljoprivrednih proizvođača značajno pogoršan između ostalog što u današnjoj ceni repromaterijala postoje mnogi ranije nepostojeći troškovi uvoznika, špeditera, uvećani su bankarski troškovi a postoji I odsustvo pozitivnog uticaja robnih rezervi koja je bila poluga naturalne razmene”, kaže Ševarlić.

Dodaje da zatvaranje HIP Azotare i drugih fabrika đubriva nosi negativne posledice u smanjenju broja radnika, nedostatku prihoda za njihova domaćinstva zbog čega se mladi iseljavaju iz Srbije a stariji ostaju da se bore za goli život.

Naglašava da izostaju budžetski prihodi od PDV-a, doprinosa za PIO i zdravstvo a negativan uticaj trpe i lokalne sredine gde te fabrike više ne rade, a ljudi su ostali bez posla.

“Nažalost Srbija je politička kolonija a globalisti iz EU rade sa podaničkom vlašću u Srbiji koja zanemaruje nacionalne interese. Tessko je naslutiti da li će iako je objektivno nužno da HIP Azotara I druge fabrike mineralnog đubriva ikada doživeti obnavljanje proizvodnje”, kaže on.

Kako dodaje, krajnji cilj globalista je da Srbiju kao izrazito poljoprivredno suficitarnu zemlju pretvore u uvozno zavisnu državu koja će uvoziti “đubre hranu” uključujući I GMO hranu.

U tom kontekstu Ševarlić vidi i aktivnosti ministra poljoprivrede Nedimovića, koji je u vrhu izborne liste SNS za predstojeće izbore, na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane.

“Pozivam sve otpuštene radnike HIP Azotare, sve Azotarce penzionere, njihove porodice I sve građane Pančeva I Srbije da dođu na skup I priključe se zahtevima za obnavljanje proizvodnje mineralnih đubriva u Azotari Pančevu”, zaključio je Miladin Ševarlić.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti