Azotara Pančevo glavni ulaz
Ekonomija

PANČEVO: Čudan mir u Azotari

Pančevo, Sre, 25/07/2018 - 07:53
Vladimir ĐokovićIzmeđu dve sednice radne grupe za petrohemijski kompleks Vlade Republike Srbije u HIP Azotari, koja je na zahtev Ministarstva privrede u predstečajnom postupku, u toku je proces anketiranja zaposlenih oko socijalnog programa koji je ponudila republička vlada.

Predstavnici zaposlenih Milan Pavlović i Mirča Krstevski na pitanje o odzivu Azotaraca na anketu e odbijaju da precizno odgovore. Kažu da za to treba pitati pravnu službu i rukovodstvo Azotare.

- Koliko smo mi upoznati to je posao kadrovske službe. Ne možemo o tome da govorimo. Socijalni program koji nam je ponuđen je nedefinisan, kaže Milan Pavlović.

Pavlović je, kaže, u ime zaposlenih na prošlom sastanku vladine radne grupe iznosio argumente za opstanak proizvodnje u Azotari.

- Mi i dalje tvrdimo da Azotara mora da opstane. Svaka država ima svoju proizvodnju veštačkog đubriva. Ako ugase Azotaru Srbija neće imati proizvodnju. Interes ne samo Azotaraca, nego i Pančeva, i pokrajine i Srbije je da Azotara nastavi da proizvodi. Pa u Srbiji je 5,1 milion hektara obradivih površina, tvrdi Pavlović.

Još jedan predstavnik Azotaraca Mirča Krstevski napominje da nikakvih zajedničkih zaključaka na sednici radne grupe nije bilo.

- Oni su iznosili svoje argumente za stečaj a mi smo argumentima branili pravo na rad i da fabrika postoji. U ovakvoj industriji su radnici najznačajniji. Oni ne znaju da ako radnici odu Azotara više ne postoji. Nema ko da je pokrene, objašnjava Krstevski.

Predstavnici Azotaraca će u četvrtak, 26. jula, ponovo na sastanak republičke radne grupe.

- Idemo da razmenimo informacije. I ponovimo argumente. Azotarci su u šoku. Fabrika ne radi. Mnogi su na godišnjim odmorima. Očigledno je planirano da se sve baš dešava u ovakvom trenutku. U Azotari vlada neki čudni mir. Neko te vodi na klanje a ti ćutiš, ocenjuje Milan Pavlović.

Iako su tražili da im se u Azotari obrate i predstavnici Vlade Srbije to se nije desilo. Prošlog ponedeljka bio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Privredni sud u Pančevu raspravu o stečajnim razlozima zakazao je za 10. avgust.

 
MarketingNajnovije vesti