Foto: Vladimir Đoković
Ekonomija

PANČEVO: Da li TE-TO i Duboka prerada čekaju najviše goste iz Rusije?

Izvor: 
013info Pon, 19/10/2020 - 02:15


Velike investicije kompanija u sistemu državnog ruskog giganta Gazprom su na teritoriji Grada Pančeva. U NIS Rafineriji nafte već nekoliko godina gradi se pogon Duboka prerada koja bi trebalo da omogući više komercijalnih derivata, a za krajnji proizvod ima koks - kao gorivo za visoke peći. To je investicija iz koje stoje vlasnici NIS-a - kompanija Gazpromnjeft, ćerka firma Gazproma.  Uz samu Rafineriju gradi se nešto kraće termoelektrana - toplana koja bi trebalo da od gasa proizvodi toplotnu energiju za Rafineriju odnosno električnu energiju koju bi prodavala EPS-u. Iza tog projekta je Gazprom energoholding a TE-TO gradi kineska kompanija. 
 
Završetak TE-TO bio je najavljen za kraj ove godine, što je, prema navodima medija koji su stigli do prospekta akcija Gazproma  za evropsko tržište, odloženo za sledeću godinu. Ove navode pokušali smo da proverimo i kod Gazprom energoholdinga Srbija - koji je investitor u Pančevu, ali za sada bez uspeha. Nezvanično u koju bi se moglo ubrojati i otežano putovanje stranih stručnjaka i radnika - usporila je radove. 
 
S druge strane od NIS-a pokušali smo da saznamo da li je Duboka prerada u međuvremenu proradila - i taj odgovor je izostao. Nezvanično, ovaj pogon je "dobio proizvod". No pitanje plasmana koksa je izgleda otvoreno. Za razliku od plasmana bitumena koji se dobro prodaje. 
 
Velike ruske, Gazpromove, pa tako i državne investicije u Pančevu - njihovo započinjanje kao i svečana otvaranja, u duhu gajenja dobrih međudržavnih odnosa do sada su pratili dolasci visokih zvaničnika Rusije. 
 
Tako je u jednom trenutku razvoja ruske NIS rafinerije u Pančevu bio i Dimitrij Medvedev. 
TE-TO i Duboka prerada su ulaganja od više stotina miliona evra, a da li će Putin doći, videće se u budućnosti.
 MarketingNajnovije vesti