Petrohemija Foto: Petrohemija
Ekonomija

PANČEVO: Ministri, Radna grupa Vlade i NIS protiv povećanja zarada Petrohemičarima?

Pančevo, Sub, 18/07/2020 - 15:03
Vladimir ĐokovićPortal 013info imao je uvid u odgovor kojim  ministri rudarstva i energetike Aleksandar Antić i privrede Goran Knežević objašnjavaju zašto ne treba povećati plate Petrohemičarima.

Ministarski dopis od 16. jula odgovor je na predloge Petrohemije  i zajedničkog zahteva sindikata  Sindikata inženjera i tehničara – Nezavisnost, Sindikata Pravda i Samostalnog sindikata Petrohemije.

Ministri obaveštavaju da je zahteve za povećanje zarada razmatrala Radna grupa za rešavanje statusa preduzeća iz hemijskog komplesa – inače međuministarsko radno telo Vlade Srbije.

„Sagledavajući trenutne okolnosti u vezi sa epidemijom zarazne bolesti COVID-19 i njen negativan uticaj na stabilnost tržišta i privrede ne samo u Republici Srbiji već i na svetskom nivou, kao i negativne poslovne performanse Društva (Petrohemije) u prvih 6 meseci ove godine i u prethodnoj godini, mišljenja smo da predloženo povećanje zarada ne bi trebalo uvažiti“, obavestili su ministri.

Ministri obaveštavaju i da se povećanju zarada u Petrohemiji protivi i Nafnta industrija Srbije – a Radna grupa je to mišljenje uzela u obzir jer je NIS jedan od najvećih akcionara Petrohemije sa učešćem od oko 20 procenata.

Pored rezultata poslovanja u ovoj i prethodnoj godini navodi se da je NIS  ocenio „da je situacija na petrohemijskom tržištu neizvesna i da povećanje troškova ne doprinosi održivom radu“ Petrohemije, i navodno dodalo da bi „linearno povećanje zarada dodatno produbilo jaz u platnim razlikama i uslovilo odlazak inženjera“, Dodatno, tvrdi se da je NIS naveo da bi se pre povećanja zarada morala uraditi nova sistematizacija radnih mesta i plan radne snage.

„Radna grupa je imala u vidu i da se Petrohemija priprema za postupak privatizacije te da je u tom smislu potrebno sa posebnim oprezom razmotriti ova osetljiva pitanja i njihov uticaj na buduću privatizaciju „

Ministri na kraju konstatuju  da bi razmatranje pitanja povećanja zarada Petrohemičarima trebalo odložiti za period nakon formiranja nove Vlade Srbije.

 
MarketingNajnovije vesti