Protest ispred Azotare Foto: privatna arhiva
Ekonomija

PANČEVO: Održan protest ispred kapija HIP Azotare

Pančevo, Uto, 21/05/2019 - 18:37
Vladimir ĐokovićDeo bivših radnika HIP Azotare održao je danas protest ispred kapija ove državne kompanije koja je u stečaju. Oni su se okupili kako bi od resornih ministarstava Vlade Republike Srbije zatražili odgovor na pitanje kada će proizvodnja veštačkog đubriva u Azotari biti pokrenuta što je bila jedna od mogućnosti koja je spominja kada je ova kompanija prošlog leta otišla u stečaj.

Pred uvođenje stečaja Azotaru su uz otpremnine napustili svi radnici, a deo njih, od oko 200, nastavio je da radi posle uvođenja stečaja po drugom pravnom osnovu. Ti ljudi već mesecima rade na obezbeđivanju imovine ove kompanije, odnosno postrojenja u funkciji, jer su u Azotari bile sačuvane zalihe sirovina i proizvoda neophodnih za otpočinjanje proizvodnje. Taj trošak pokriva Specijalna luka DOO koja je u vlasništvu “Srbijagasa” a nekada je bila poznata kao Azotarina luka.

Bivši Azotarci danas okupljeni u protestu najavili su da će se okupiti ponovo u četvrtak u 10 sati, a zatim uputiti u Beograd kako bi od nadležnih u ministarstvu privrede i ministarstvu energetike zatražili odgovor kada će biti pokrenuta proizvodnja u Azotari. Četvrtkom zaseda i radna grupa Vlade Srbije za petrohemijski kompleks, a članovi su i iz ova dva ministarstva,  na čijim sednicima je Azotara bila vruća tema pre nešto manje od godinu dana kada su sindikati i radnici bili protiv uvođenja stečaja. Ali je stečaj ipak uveden.

Deo nezadovoljstva bivših radnika Azotare koji su danas protestovali odnosi si se, nezvanično saznajemo, i na kašnjenje “zarada” angažovanih na “čuvanju” Azotare, kao i na njihov nerešeni radni status.
MarketingNajnovije vesti