Radnici izlaze iz Azotare Pančevo
Ekonomija

PANČEVO: Samostalni sindikat ne odustaje od protivljena stečaju i traži razgovor o Azotari sa Vučićem

Pančevo, Sub, 21/07/2018 - 10:44
Vladimir Đoković 

 

U dve nedelje stečaj u jedinoj fabrici amonijaka i najvećoj fabrici mineralnog đubriva u Srbiji HIP Azotara bio je tema dva sastanka radne grupe Vlade Republike Srbije za petrohemijski sektor. Poslednji sastanak, na kome su o uvođenju stečaja u Azotaru sa predstavnicima države razgovarali predstavnici sindikata ali I neposredno izabrani predstavnici Azotaraca održana je u četvrtak.

 

Predsednik Samostalnog sindikata Gradiša Živanović kaže da su im tamo predstavnici vlasti rekli da Azotara mora u stečaj. Ministar energetike Aleksandar Antić, kaže Živanović, izneo je podatak da ova fabrika u 2018. godini I sa cenom gasa od 228 dolara ima gubitak od 20 miliona evra. Dragan Stevanović iz Ministarstva privrede ocenio je da je stečaj nova šansa da Azotara oživi, prvo kroz otpis dugova a zatim da bude privatizovana, prenosi Živanović.

 

- Mi u sindikatu I dalje mislimo, a to smo rekli i tamo, da je jedino pravedno da sud odbaci predlog stečaja i da Azotara nastavi da radi i proizvodi. Do sada nismo pozvani na sastanak kod predsednika državei premijerke koji smo tražili kada smo im pisali. Sindikat ne odustaje od takvog sastanka. Iako je Privredni sud otvorio predstečajni postupak a raspravu o stečajnim razlozima zakazao za 10. avgust na sednici radne grupe Vlade Srbije Azotarcima je predočeno da sve oko  socijalnog programa za radnike treba da bude zavreno do 26. jula, prenosi Živanović.

 

- U toku je anketa a posle svega Azotarci se masovno pišu za socijalni program. Tako da bi se moglo desiti da do 10. avgusta većina radnika uzme socijalni program. Utisak je da predstavnici države stečaj u Azotari smatraju završenim. Od sindikata se samo traži da koordinišu tehničke detalje. O tome bi se trebalo razgovarati na sledećem sastanku radne grupe 26. jula. Za sindikat Azotare ipak stvar oko stečaja nije završena. Nadam se da neko sa sastanaka radne grupe o našim argumentima obaveštava predsednika I premijerku. I da će do susreta, koji smo tražili, doći, ističe Gradiša Živanović.
MarketingNajnovije vesti