Radnici izlaze iz Azotare Pančevo
Ekonomija

PANČEVO, SINDIKAT: Azotara je mogla da nastavi sa radom – Petrohemija bi morala da opstane

Pančevo, Pon, 04/02/2019 - 12:14
Vladimir ĐokovićPredsednik Samostalnog sindikata Pančeva Milanko Bodiroga ocenjuje da je prošle godie dobra vest bila startovanje Severne zone ali da je ipak ključni događaj bio krah Azotare. Ispostavilo se, kaže, da se u Azotari plan za oporavak nije ni realizovao a da je zatim država pokrenula stečaj. Bodirogin “lični stav” je da je Azotara mogla da nastavi da radi ali je nedostajala strategija države da bi se to I desilo. Napominje da hrvatsku fabriku veštačkog đubriva baš država razvija.

Gašenje Azotare za Pančevo bila je nova socijalna bomba jer je novih 1.000 radnika ostalo bez posla, smatra Bodiroga, I dodaje da Pančevo I po prosečnoj zaradi, I po broju zaposlenih pada u odnosu na ostale gradove Vojvodine. Sindikat je zabrinut I za sudbinu Petrohemije koja ulazi u nedovoljno vidljiv proces privatizacije.

Pančevo kao grad životari i ne ide napred. Kaskamo ne samo po socijalno ekonomskom položaju zaposlenih već I po uslovima života.  Pančevci traže masovno poslove u Beogradu. "Polako ali sigurno, naš grad ostaje bez stručnih ljudi “, ocenio je Bodiroga.

U ovoj godini Bodiroga nade polaže u Severnu industrijsku zonu I nove investitore kao I da Petrohemija ne prođe kao Azotara. Smatra da Petrohemija ne bi trebalo da postane depo kao što je posle prodaje postala Industrija stakla.

Bodiroga primećuje da pojedini poslodavci na razne načine izbegavaju isplate I minimalnu cenu rada od 155 za sat rada. Manja zaposlenost, I lošiji uslovi za zaposlene, umanjili su I snagu sindikata u borbi za odbranu radničkih prava – priznaje Bodiroga.
MarketingNajnovije vesti