zemljište
Ekonomija

PANČEVO: U prvom krugu izlicitiran 2381 hektar državnog poljoprivrednog zemljišta

Izvor: 
013info Uto, 03/11/2020 - 10:48Od 3128 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje je Pančevo ponudilo poljoprivrednicima, u prvom krugu je izlicitiran 2381 hektar. Prosečna cena za ovu agrarnu godinu je 383 evra, što je za 60 evra više u odnosu na prethodnu godinu.

Najviša izlicitirana cena je u katastarskoj opštini Pančevo - 590 evra po hektaru. Slede Kačarevo i Dolovo sa prosečnom cenom od 530 evra.

- Važno je znati da je od ukupno16500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, oko 11700 hektara još prethodnih godina obeleženo višegodišnjim ugovorima na osnovu prava prečeg zakupa po osnovu stočarstva, infrastrukture, zamljišta bez naknade koje se daje institutima, fakultetima, poljoprivrednoj školi, Domu slepih itd, tako da za drugi krug licitacije ostaje oko 750 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Nakon što se potpišu ugovori sa poljoprivrednicima, oni ulaze u posed zemljišta, a mi možemo onda da oglasimo i drugi krug licitacije, rekla je Vladislava Maksimović, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj.

Kako je većnica rekla, prihodi od licitacije su strogo namenski - sva sredstva se koriste za izgradnju i rekonstrukciju atarskih puteva, podizanje vetrozaštitnih pojaseva, te popunu i održavanje kanalske mreže.

 
MarketingNajnovije vesti