Ekonomija

PANČEVO: Više od hiljadu Petrohemičara traži veće plate i preti štrajkom

Pančevo, Sre, 13/03/2019 - 08:41
Vladimir ĐokovićPredstavnici Petrohemičara iz fabrike Etilen  i rukovodioci tri reprezentativna sindikata u ovoj državnoj kompaniji imali su u ponedeljak sastanak sa poslovodstvom “sa ciljem iznalaženja rešenja za poboljšanje socijalno-materijalnog statusa zaposlenih” – obavestio je petrohemijin Informator.

Kako je navedeno “Izvršnom i Nadzornom odboru kompanije i Skupštini akcionara upućen je zahteva da se u najkraćem roku (do 15. marta) pokrenu pregovori o povećanju zarada ili da se zarade vrate na nivo od pre 10 godina kada su prepolovljene”.

Radna grupa radnika Etilena i sindikata je poslovodstvu predala potpise više od 1.000 Petrohemičara “koji su dali podršku zahtevima za povećanje zarada i najavili mogućnost štrajka ako do povećanja zarada ne dođe”.

Na sastanku je dogovoreno da se u što kraćem roku zakaže sastanak sa Radnom grupom za rešavanje statusa preduzeća u petrohemiskoj industriji, koja radi u okviru Vlade Srbije, “u cilju iznalaženja rešenja za poboljšanje materijalnog položaja svih zaposlenih u HIP – Petrohemiji”.

Generalni direktor Petrohemije Velimir Unković i ovom prilikom ocenio je da zbog zakonskih ograničenja nema mogućnosti za povećanje plata.

Inicijativa da se Petrohemičarima plate uvećaju kako bi se približile onima koje su imali pre 10 godina potekla je od radnika Etilena, ključne fabrike u ovoj kompaniji. Masovno su je potpisali zaposleni a zatim je održan i sastanak sa rukovodstvima tri reprezentativna sindikata pa je dogovoreno zajedničko delovanje.

Zbog planiranog remonta i investicionog ulaganje Petrohemija je u procesu zaustavljanja proizvodnje.

Promena vlasničkog statusa, odnosno privatizacija Petrohemije koja je u vrhu liste izvoznika , je jedan od prioriteta MMF-a za Srbiju u 2019. godini. Kao što je prošle godine bila HIP Azotara.
MarketingNajnovije vesti